O ευεργέτης Μάο

Το 1973 οι εμπορικές σχέσεις Κίνας Ηνωμένων Πολιτειών απείχαν πολύ από τις σημερινές: οι μαζικές εξαγωγές κινεζικών προϊόντων ακούγονταν κάπως σαν ανέκδοτο.

Έτσι, εν είδει ανεκδότου, ο τότε παντοδύναμος ηγέτης της Κίνας είχε διατυπώσει μία ριζοσπαστική ιδέα.

Σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε προτείνει την εξαγωγή 10 εκατομμυρίων...γυναικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόταση έγινε μεταξύ τυρού και αχλαδιού, στη διάρκεια συνάντησης του Μάο με τον Χένρι Κίσινγκερ που ήταν τότε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Κινέζο ηγέτη, η εξαγωγή των γυναικών που περίσσευαν στην Κίνα, θα ενίσχυε το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και θα γλίτωνε την Κίνα από τους μπελάδες που της προκαλούσαν οι γυναίκες.

Όπου μπελάδες, βλέπε τα πολλά παιδιά που γεννούσαν οι Κινέζες, αναγκάζοντας τον Μάο να καθιερώσει την πολιτική του ενός παιδιού που ισχύει μέχρι σήμερα.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η ριξηκέλευθη εμπορική συναλλαγή έμεινε στα χαρτιά. Η Κίνα εξελίχθηκε σε σπουδαίο εμπορικό εταίρο των Αμερικανών και οι Κινέζες παρέμειναν στη χώρα τους.
Πηγή: Πηγή; BBC, επιμέλεια, Βασιλική Κοτζιά