Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μια «αμοιβαία επωφελή» σχέση με την Αφρική

Η Τουρκία προωθεί τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες «στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώνοντας επίσκεψη στην Ανγκόλα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

«Εμείς στην Τουρκία αποδίδουμε μεγάλη σημασία και αξία στη στενή σχέση που διατηρούμε με την αφρικανική ήπειρο», δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο Ερντογάν μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Ανγκόλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις αυτές στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού», συνέχισε.

Λίγο νωρίτερα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ανγκόλας, που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είχε εκτιμήσει ότι «η τύχη της ανθρωπότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Το να αγνοούνται οι εκκλήσεις για αλλαγή είναι άδικο προς την Αφρική», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν φέρει καμία «κηλίδα» ιμπεριαλισμού ή αποικιοκρατίας.

Στη διάρκεια συνομιλίας με τον ομόλογό του της Ανγκόλας Ζοάο Λουρένσο ο Ερντογάν εξήρε την τουρκική βιομηχανία φυσικού αερίου, ενώ υπογράμμισε ότι «θα χαρεί να μοιραστεί την εμπειρία της».

Μετά την Ανγκόλα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συνεχίσει την αφρικανική περιοδεία του στο Τόγκο και στη συνέχεια στη Νιγηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ