Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (pic)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε στο Twitter το διάταγμα που υπέγραψε, στο οποίο αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ) και να ξανανοίξει για θρησκευτική λατρεία.

Hayırlı olsun. pic.twitter.com/MzP6nzn9Jc

Προηγήθηκε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας που άνοιγε το δρόμο για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε τέμενος.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, ακύρωσε την απόφαση το 1934 που όριζε ως μουσείο την Αγία Σοφία.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας ανακινήθηκε κατά την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου όταν έγινε ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία. Τότε, ο Ερντογάν, πρότεινε να μετατραπεί ξανά σε μουσείο η Αγία Σοφία, που εντάσσεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια η υπόθεση έγινε ένα από τα βασικά θέματα πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της Τουρκίας γεγονός που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις πολιτικών και θρησκευτικών φορέων, που καλούσαν την Άγκυρα να μην αλλάξει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Πηγή: skai.gr