Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας παραιτείται, λίγο πριν ο Μπάιντεν ορκιστεί

Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Ρόζεν παραιτείται σήμερα, τερματίζοντας μια θητεία που χαρακτηρίζεται από πράγματα που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν συνέβησαν.

Στην σχεδόν μηνιαία θητεία του ως αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, ο Ρόζεν άντεξε την πίεση από τον Τραμπ, ο οποίος προσωπικά και μέσω αξιωματούχων του Λευκού Οίκου πίεσε επανειλημμένα για να διορίσει ειδικούς συμβούλους για τη διερεύνηση θεμάτων που ήθελε, σύμφωνα με το CNN.

Ο Μόντι Γουίλκινσον, δικηγόρος αναμένεται να είναι αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας έως ότου επιβεβαιωθεί η επιλογή του Μπάιντεν, δηλαδή ο Μέρικ Γκάρλαντ. Ο Γουίλκινσον είναι βοηθός αναπληρωτής εισαγγελέας για το ανθρώπινο δυναμικό και τη διοίκηση. 

Με την αποχώρηση του Ρόζεν, ο Ντέμερς θα γινόταν  κανονικά γενικός εισαγγελέας. Αλλά ο Μπάιντεν βασίζεται σε μια νομική κίνηση του Τραμπ που εγκατέστησε τον Matt Whitaker ως αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα αφού απέλυσε τον Jeff Sessions. Οι Δημοκρατικοί αμφισβήτησαν τη νομιμότητα αυτού του διορισμού, αλλά τώρα ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί αυτό το προηγούμενο για να διορίσει τον Γουίλκινσον ως αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, ένας αξιωματούχος που έχει επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία πρέπει να χρησιμεύει ως γενικός εισαγγελέας για να χειρίζεται ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας.
 

Πηγή: CNN