Ο «αδίστακτος» ανασχηματισμός του Μπόρις Τζόνσον: Γιατί «ξήλωσε» πρωτοκλασάτα στελέχη

Τα περισσότερα βρετανικά Μέσα στους σημερινούς τίτλους χαρακτηρίζουν τον ανασχηματισμό του Μπόρις Τζόνσον ως «αδίστακτο», καθώς είχε «ηχηρούς» υποβιβασμούς, αλλά και οριστικές απομακρύνσεις πρωτοκλασάτων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε αυτόν τον ανασχηματισμό αν και κάποιες αλλαγές ήταν αναμενόμενες, κάποιες άλλες θεωρήθηκαν απρόσμενες. Μην ξεχνάμε όμως ότι οποιαδήποτε κίνηση του Μπόρις Τζόνσον τώρα γίνεται ώστε να προλάβει - στα δυόμιση χρόνια που απομένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές - να «ανεβάσει επίπεδο» τη χώρα, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί, αλλά και να δείξει την πυγμή του, που σύμφωνα με τους επικριτές του απουσίαζε κατά τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας του στη διαχείριση της πανδημίας.

Έντονη η γυναικεία παρουσία στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Χθες ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον η σύνθεση των υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ο ανασχηματισμός συνεχίζεται και σήμερα σε μικρότερες θέσεις. Η κυβέρνηση όπως αποδεικνύεται από τα ονόματα που ανακοινώνονται, φαίνεται πως θέλει να ενισχύσει την γυναικεία παρουσία στο νεοσύστατο κυβερνητικό σχήμα.

Την αρχή έκανε με τη μεγάλη νικήτρια του ανασχηματισμού Λιζ Τρας, πρώην υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, η οποία προάχθηκε στη κομβική θέση του υπουργού Εξωτερικών λόγω της αποτελεσματικότητάς της στο κλείσιμο διεθνών εμπορικών συμφωνιών της μετά-Brexit εποχής, αλλά και με την πρόθεση να δοθεί μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, η Λιζ Τρας είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της πολιτικής της χώρας που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Και αφού το Υπουργείο Εσωτερικών παρέμεινε στα χέρια της Πρίτι Πατέλ πλέον τα δυο από τα τρία κορυφαία υπουργεία καταλαμβάνονται από γυναίκες. Το τρίτο σημαντικότερο υπουργείο, αυτό των Οικονομικών, παρέμεινε στη διαχείριση του Ρίσι Σούνακ.

Οι χαμένοι του ανασχηματισμού

Μεγάλος χαμένος του ανασχηματισμού είναι αναμφίβολα ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος από υπουργός Εξωτερικών υποβαθμίστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αν και παράλληλα πήρε και τον τίτλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο ως προς τη κακή διαχείριση του Ράαμπ στην κρίση του Αφγανιστάν και ενώ ο ίδιος βρισκόταν στις παραλίες της Κρήτης.

Τρείς ήταν οι απολύσεις, συγκεκριμένα στα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης και Στέγασης. Στο υπουργείο Παιδείας βέβαια η απόλυση του Γκάβιν Γουίλιαμσον ήταν αναμενόμενη καθώς επικρίθηκε αρκετά για τους χειρισμούς του στα σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τη θέση του πήρε ο Νάντχιμ Ζαχάουι ως επιβράβευση για τη συμβολή του στο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο έμπειρος πολιτικός Μάικλ Γκόουβ πήρε τη θέση του υπουργού Στέγασης από τον Ρόμπερτ Τζένρικ, καθώς έχει την εμπιστοσύνη του Τζόνσον να φέρει εις πέρας μια από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της Συντηρητικής κυβέρνησης.

Η ανάπτυξη ακινήτων και συγκεκριμένα ενός εκατομμυρίου κατοικιών με στόχο την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι ίσως και το βασικότερο κλειδί ώστε η κυβέρνηση Τζόνσον να κερδίσει την εμπιστοσύνη των «επιφυλακτικών» ψηφοφόρων της.

Πηγή: Deutsche Welle