Κλείσιμο

«Νύχια Αετού»: Η νέα επίδειξη ισχύος από Ερντογάν - Γιατί σε Ιράκ αυτή τη φορά (vid)

Μια γιγαντιαία αεροπορική επιχείρηση διεξήγαγε η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ την Κυριακή στην οποία μάλιστα έδωσε τον βαρύγδουπο τίτλο «Νύχια του Αετού».

Σε μια σαφή επίδειξη ισχύος, δεκάδες τουρκικά πολεμικά μαχητικά, οπλισμένα drones και άλλα αεροσκάφη, με αφετηρία διαφορετικές βάσεις στην Τουρκία, σφυροκοπούσαν όλη τη νύχτα με επιδρομές κατά 81 στόχων.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μάλιστα και βίντεο που δείχνουν F-16 και τουρκικά drones Μπαϊρακτάρ την ώρα της επιδρομής καθώς και ασπρόμαυρες λήψεις που φαίνεται να δείχνουν πλήγματα σε πλαγιές του όρους Σιντζάρ. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δείχνει βομβαρδισμούς σε σπηλιές -κρησφύγετα κούρδων μαχητών, που στην Τουρκία χαρακτηρίζονται τρομοκράτες.

«Η χρήση διαφορετικού τύπου αεροσκαφών και drones στο βόρειο Ιράκ είναι σπάνια και σηματοδοτεί την ετοιμότητα των της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να διεξάγει επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα της χώρας, ενώ έγινε και μόλις δύο ημέρες μετά την αεροπορική και θαλάσσια άσκηση στη Μεσόγειο που έφτασε έως τη Λιβύη», αναφέρει το Bloomberg.

Για αντίποινα μιλά η Τουρκία αλλά δεν είναι σαφές σε τι

«Η επιχείρηση ‘’Νύχια του Αετού’’ διεξήχθη στο πλαίσιο του δικαιώματος της αυτοάμυνας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και ανέφερε ότι οι επιδρομές έγιναν ως αντίποινα σε πρόσφατες επιθέσεις κατά του τουρκικού στρατού.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post δεν είναι σαφές γιατί η Τουρκία προχώρησε σε αυτές τις μαζικές επιδρομές, καθώς δεν έχει δεχθεί καμιά πρόσφατη επίθεση, ούτε έχει παρουσιάσει στοιχεία ότι στις εν λόγω περιοχές που κατοικούν κυρίως φτωχοί ιρακινοί και μειονότητες, δρουν ομάδες που συνιστούν κίνδυνο.

Οι τουρκικές επιδρομές είχαν ως επίκεντρο την ορεινή επαρχία Σιντζάρ, όπου κατοικεί η μειονότητα Γιαζίντι που το 2014 ο ISIS διέπραξε γενοκτονία σε βάρος της. Τα «Νύχια του Αετού», εκτιμάται ότι συνιστούν τη μεγαλύτερη επίθεση στην πολύπαθη περιοχή μετά την επέλαση του ISIS τον Αύγουστο του 2014.

«Η περιοχή δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει εξαιτίας και της συνεχούς απειλής των τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών αλλά και της παρουσίας ένοπλων ομάδων. Το PKK και άλλες κουρδικές ομάδες πολέμησαν τον ISIS κοντά στο Σιντζάρ το 2014 και παρ’ ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει και το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, η Τουρκία δεν έχει δεχτεί καμία επίθεση από κούρδους στην εν λόγω περιοχή», αναφέρει η Jerusalem Post.

Η Τουρκία έκανε επίσης επιδρομές κοντά στον κουρδικό προσφυγικό καταυλισμό στο Μαχμούρ.

Σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη, η δημοσιογράφος του aljazeera Σινέμ Κοσέογλου, είπε ότι ο τουρκικός στρατός σφυροκοπά το PKK στο βόρειο Ιράκ από το 1996 και πως οι Κούρδοι μαχητές παρενοχλούν μονάδες του στρατού και της αστυνομίας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας χτύπησαν αυτή τη φορά διαφορετικούς στόχους ταυτοχρόνως, καθώς ο άξονας ανεφοδιασμού περνά από αυτή την περιοχή. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ορισμένες από τις επιδρομές ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή γιατί υπήρχαν φόβοι για αμάχους», ανέφερε η δημοσιογράφος.

Τα ανοιχτά μέτωπα Ερντογάν και οι γέφυρες με Ιράν

Στο ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν, επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή με στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Εξηγεί ότι οι ενέργειες της Άγκυρας έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, καθώς στηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη Συρία αλλά και με την Κύπρο και την Ελλάδα, σχετικά με αξιώσεις στους φυσικούς πόρους της Μεσογείου.

«Η ολοένα και αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στο Λιβυκό τους τελευταίως μήνες έχει οξύνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέβαλαν την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψη στην Άγκυρα την Κυριακή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται στην Τουρκία για συνομιλίες και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αναμένεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη  να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Τουρκία επιχειρεί εδώ και καιρό πείσει την Τεχεράνη για κοινές επιχειρήσεις κατά Κουρδικών στόχων μέσα στο Ιράν. 

Πηγή: skai.gr