Ντενκτάς: Εντολή στον Ταλάτ

Ο Ραούφ Ντενκτάς έδωσε «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Νωρίτερα ο Ραούφ Ντενκτάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών κομμάτων», στους οποίους ανακοίνωσε την πρόθεσή του. Μιλώντας λίγο πριν από τη συνάντησή του με το Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν γνώριζε κατά πόσο θα του ανέθετε την εντολή.
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι το κόμμα του θα πράξει το καθήκον του στη νέα διαδικασία σχηματισμού «κυβέρνησης», βάσει δημοκρατικών κανόνων. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής τεσσάρων κομμάτων στη νέα ψευδοκυβέρνηση, ο κ. Ερογλου είπε ότι δεν υπήρξε πρόσκληση για κάτι τέτοιο ούτε υπήρξε και σχετική απόφαση. Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει αυτό το θέμα, όταν εγερθεί, με το κόμμα του.
Την άποψη ότι στον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» πρέπει να συμμετέχουν και τα τέσσερα κόμματα, εξέφρασε και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς. Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι το πρόγραμμα της νέας «κυβέρνησης» πρέπει να επικεντρωθεί σε λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου 2004, στο σχέδιο Ανάν και σε εσωτερικά ζητήματα. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του αύριο στα γραφεία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, είπε πως πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στις ελεύθερες περιοχές από το 1974. Είπε ότι σκοπός των επισκέψεών του στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ είναι να συζητήσει «τη νέα περίοδο που περνούμε» και να κατανοήσει το είδος της λύσης που επιθυμούν οι ελληνοκύπριοι.
Ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε μετά τη συνάντησή του με το Ραούφ Ντενκτάς ότι σημασία έχει ο σκοπός της νέας «κυβέρνησης» που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού πριν από τον Μάιο του 2004, η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. και η υποστήριξη της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr