Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: «Στο AKP υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια»

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: «Στο AKP υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια»
Σε νέες βολές κατά του Τούρκου προέδρου προχώρησε με  συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν και πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι στο AKP, το κόμμα του Τούρκου Προέδρου, υπάρχει «εκτεταμένη δυσαρέσκεια» ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική να ιδρύσει νέο κόμμα που θα μπορούσε να διασπάσει το κυρίαρχο πολιτικό κίνημα της Τουρκίας.

«Κάποτε το ΑKP έδινε έμφαση στη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά «τα τελευταία τρία χρόνια αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι αυτές οι βασικές αξίες που σεβόμασταν σε όλη μας τη ζωή έχουν παραμεληθεί».

«Οι θεσμοί εξασθενούν» και η στροφή σε προεδρικό σύστημα που δίνει άνευ προηγουμένου ισχύ στον Ερντογάν «καταστρέφει τις βασικές δομές» του έθνους, τόνισε στην εφημερίδα.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2016 μετά από έντονη διαμάχη με τον Ερντογάν αλλά παραμένει μέλος του ΑΚΡ, δήλωσε ότι εξακολουθεί να αισθάνεται την «ευθύνη» να προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει το κόμμα από μέσα αλλά πρόσθεσε: «Δεν έχω μεγάλη ελπίδα».

«Χρειαζόμαστε μια νέα ψυχολογία, που θα βασίζεται στον ανοιχτό χαρακτήρα, τη διαφάνεια, την ελευθερία και την έκφραση λόγου χωρίς φόβο», δήλωσε ο ιδιος, τονίζοντας ότι σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό κλίμα στην Τουρκία.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο εάν και πότε θα ιδρύσει το δικό του κόμμα.

Ο Νταβούτογλου είναι μια από τις δύο σημαντικές προσωπικότητες του AKP που έχουν ασκήσει δημοσίως κριτική για την κατεύθυνση του κόμματος. Η δεύτερη είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος παραιτήθηκε από το κόμμα αυτό τον μήνα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον».