Ντάουνινγκ Στριτ: Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν επηρεάζει τις σχέσεις με Ελλάδα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με την πάγια θέση της βρετανικής πλευράς απάντησε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στο αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα που έθεσε κατά τη συνάντηση τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση το γραφείο του Βρετανού Πρωθυπουργού σημειώνει ότι ο κ. Τζόνσον είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι αν και κατανοεί τη δύναμη των συναισθημάτων του ελληνικού λαού επί του θέματος, η πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πως το ζήτημα αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτό το ζήτημα με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζει τη δύναμη της εταιρικής σχέσης ΗΒ-Ελλάδας», προσθέτει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναφέρεται ακόμα πως σε σχέση με την Κύπρο αμφότεροι οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεργασίας όλων των μερών για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση.

Η ανακοίνωση σημειώνει ως θέματα που επίσης συζητήθηκαν τη συμφωνία για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και ο τουρισμός, με τον κ. Μητσοτάκη να χαιρετίζει το γεγονός ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα των δύο χωρών επέτρεψαν την επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τη βρετανική ανακοίνωση, χαιρέτισαν την επιτυχία της κλιματικής διάσκεψης COP26 και συζήτησαν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην εξασφάλιση καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η τεχνολογία, όπως η αιολική ενέργεια.

Σημειώνεται επιπλέον ότι ο κ. Τζόνσον διατύπωσε ανησυχίες για την τρέχουσα εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας από την ΕΕ και τόνισε ότι αν και υπάρχουν σημαντικές διάφορες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών επί του θέματος, παραμένει προτίμηση του Λονδίνου η συναινετική λύση.

Τέλος, αναφέρεται πως οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τζόνσον συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και συμμερίστηκαν ανησυχίες για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.