Νότιο Σουδάν: Ο ΟΗΕ παρέτεινε για έναν χρόνο το εμπάργκο όπλων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε χθες Παρασκευή για άλλον έναν χρόνο, ως την 31η Μαΐου 2022, το εμπάργκο όπλων που επέβαλε το 2018 στο Νότια Σουδάν, συμπεριλαμβάνοντας ρήτρα που προβλέπει την επανεξέταση του ζητήματος στα μέσα του Απριλίου του 2022.

Η απόφαση, το προσχέδιο της οποίας είχε συνταχθεί από τις ΗΠΑ, υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ – Ινδία και Κένυα απείχαν –, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ζητούσαν εδώ και καιρό να ανανεωθεί το εμπάργκο όπλων.

Συνέχιζε να είναι απαραίτητο «για τους άμαχους στο Νότιο Σουδάν, λαμβανομένων υπόψη των γενικευμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αυξανόμενης βίας στο πεδίο», είχε υπογραμμίσει το HRW.

Στην απόφασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει πως «ανησυχεί βαθιά για τη συνέχιση των μαχών στο Νότιο Σουδάν» και καταδικάζει τις «επανειλημμένες παραβιάσεις» των συμφωνιών για την διακοπή των εχθροπραξιών, την προστασία των αμάχων και την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Το κείμενο στηλιτεύει «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις καταχρήσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου», όπως και τον «διωγμό και τη στοχοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφων».

Το ΣΑ του ΟΗΕ δηλώνει «έτοιμο να επανεξετάσει» το εμπάργκο και να προχωρήσει «στην τροποποίηση, την αναστολή ή την προοδευτική άρση» του εάν «επιτευχθεί πρόοδος» ως προς την επίτευξη στόχων που απαριθμούνται στο κείμενο.

Ανάμεσά τους, η αναδιάρθρωση των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, η εφαρμογή προγράμματος αφοπλισμού, αποστράτευσης και κοινωνικής επανένταξης μαχητών και η μεταρρύθμιση του τρόπου διαχείρισης των αποθεμάτων οπλισμού και πυρομαχικών.

Με την απόφαση ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και από τις αρχές του Νότιου Σουδάν να υποβάλουν στα μέσα του Απριλίου του 2022 εκθέσεις προόδου στα πεδία αυτά.

Το ΣΑ ζητεί ακόμη από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα από τις χώρες της περιοχής, να εφαρμόσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων, προχωρώντας εν ανάγκη σε κατασχέσεις και καταστροφές οπλισμού και πυρομαχικών εάν διαπιστώνουν πως παραβιάζεται.

Ανανεώθηκαν επίσης στοχευμένες κυρώσεις ως την 31η Μαΐου 2022, με το Συμβούλιο Ασφαλείας να προειδοποιεί πως επιφυλάσσεται να προσθέσει κι άλλα ονόματα στη μαύρη λίστα του.

Εδώ και έξι χρόνια, το Νότιο Σουδάν έχει μετατραπεί σε θέατρο εμφυλίου πολέμου με περίπου 380.000 νεκρούς, που επισήμως τερματίστηκε με τον σχηματισμό τον Φεβρουάριο του 2020 κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ