Νότια Κορέα: Προειδοποιητικά πυρά κατά ρωσικών αεροσκαφών

Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας αναχαίτισαν και άνοιξαν προειδοποιητικά πυρ δύο φορές για να αναγκάσουν στρατιωτικό αεροσκάφος της Ρωσίας να αλλάξει πορεία διότι παραβίαζε τον νοτιοκορεάτικο εναέριο χώρο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εθνικής ’μυνας, σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν επίσης παραβιάσεις από κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Είναι η πρώτη φορά που ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε το τμήμα του εναέριου χώρου της Νότιας Κορέας που τελεί υπ’ ευθύνη των ένοπλων δυνάμεων, επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους.

Ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει ότι στα μέσα του Ιουνίου, νοτιοκορεατικά μαχητικά είχαν απογειωθεί εκτάκτως για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95.

Κατά τη Σεούλ, το στρατιωτικό αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε ήταν ένα από τα τρία ρωσικά που εισήλθαν στη Ζώνη Εντοπισμού Αεροπορικής ’μυνας (Korea Air Defense Identification Zone, KADIZ), δηλαδή την περιοχή ευθύνης της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας, νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν επίσης στην KADIZ, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο ’μυνας.

Το συμβάν σημειώθηκε περί τις 09:00 (τοπική ώρα• 03:00 ώρα Ελλάδας).

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση ούτε από τη Μόσχα, ούτε από το Πεκίνο.

Πληροφορίες που μεταδίδουν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος παραβίασε δύο φορές την KADIZ, με διαφορά είκοσι λεπτών, και έμεινε εντός αυτής της ζώνης για περίπου τρία λεπτά κάθε φορά.

Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στις νησίδες Βράχοι Λιανκούρ, ανατολικά του νότιου τμήματος της κορεατικής χερσονήσου. Οι νησίδες αυτές αποτελούν το αντικείμενο εδαφικής διένεξης ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η Σεούλ ανήγγειλε ότι θα επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο και στη Μόσχα για τις παραβιάσεις.

Το ρωσικό υπουργείο ’μυνας διαβεβαιώνει ότι όλες οι πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών γίνονται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και των κανόνων για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερες θαλάσσιες ζώνες.