Νότια Κορέα και ΗΠΑ εκτοξεύουν 4 πυραύλους ως απάντηση στη Βόρεια Κορέα

Η εκτόξευση, στο πλαίσιο κοινών γυμνασίων, αποτελεί αντίδραση στην δοκιμή χθες Τρίτη από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από τομείς της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ εκτόξευσαν σήμερα 4 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας —ή θάλασσας της Ιαπωνίας— την επομένη της δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το γενικό επιτελείο.

Η εκτόξευση, στο πλαίσιο κοινών γυμνασίων, αποτελεί αντίδραση στην δοκιμή χθες Τρίτη από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από τομείς της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο News1, επίσης επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο επιτελείο, μετέδωσε πως ένας από τους πυραύλους συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Απερίσκεπτη και εσκεμμένα προκλητική η εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία από την Βόρεια Κορέα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν μια «απερίσκεπτη και εσκεμμένα προκλητική ενέργεια» που παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βόρεια Κορέα «πρέπει να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων, να μην προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο» με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσει στην «αυξανόμενη απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» που αντιπροσωπεύουν τέτοιες ενέργειες.

Χθες Τρίτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μακρύτερα παρά ποτέ, στέλνοντάς τον πάνω από την Ιαπωνία για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, υποχρεώνοντας τις ιαπωνικές αρχές να σημάνουν συναγερμό, καλώντας τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να αναζητήσουν καταφύγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ