Κλείσιμο

Νότια Κορέα-COVID-19: Ρεκόρ 5.100 και πλέον κρουσμάτων και 34 θάνατοι σε 24 ώρες

Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε σήμερα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, την ώρα που οι αρχές πασχίζουν να ανακόψουν την απότομη αύξηση των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα της νόσου που προκαλεί και, ταυτόχρονα, να αποτρέψουν την εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 5.123 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στη νοτιοκορεατική επικράτεια τον Ιανουάριο του 2020, ενώ υπέκυψαν άλλοι 34 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 3.658 νεκρούς επί συνόλου 452.350 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 0,81%.

Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε θεαματικά σε σχέση με την προηγουμένη (3.032) συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ (4.115), που ανακοινώθηκε την 24η Νοεμβρίου.

Ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι πι ασθενείς με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία αυξήθηκαν στους 723 (+62 σε 24 ώρες), επίπεδο ρεκόρ, ενώ το σύστημα υγείας είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται σε περίπου 500. Οι αρχές πασχίζουν εδώ και λίγο καιρό να εξασφαλίσουν περισσότερες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Θέλουν να είναι διαθέσιμες επιπλέον 1.300 στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση βρισκόταν περί τους 400 στις αρχές Νοεμβρίου. Το 84% των ανθρώπων σε σοβαρή κατάσταση το τρέχον διάστημα είναι άνω των 60 ετών.

Προχθές Δευτέρα, η κυβέρνηση έβαλε στο συρτάρι το σχέδιο περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πίεσης στα νοσοκομεία και της εμφάνισης της νέας παραλλαγής. Μέχρι στιγμής πάντως, τονίζουν οι αρχές, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα της Όμικρον στη χώρα.

Η Νότια Κορέα δυσκολεύεται να κάμψει την άνοδο των κρουσμάτων που οδηγούν σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης και απαιτούν εισαγωγές στα νοσοκομεία αφού τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης η χώρα να «ζήσει με τον ιό», με την επίκληση του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης. Αφότου άρχισε εκστρατεία εμβολιασμού την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 42,56 εκατ. πολίτες (το 82,9% του πληθυσμού των 52 εκατ.), εκ των οποίων 41,06 εκατ. (το 79,9%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κατά τους αριθμούς της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA). Πάνω από 3,21 εκατ. πολίτες έχουν ήδη λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ