Νότια Αφρική: Θα χορηγήσουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson στους υγειονομικούς στο πλαίσιο "έρευνας"

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρική δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές θα εμβολιάσουν το υγειονομικό προσωπικό της χώρας κατά της covid-19 με το εμβόλιο της Johnson & Johnson υπό τη μορφή “έρευνας” σε συνεργασία με το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγες ημέρες αφού η χώρα ανέστειλε τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και η Οξφόρδη, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων μιας μικρής έρευνας η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο αυτό δεν προστατεύει από την ήπια ή μέτρια νόσηση όσους έχουν προσβληθεί από το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού (501Υ.V2), το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα.

“Με δεδομένο το αποτέλεσμα των ερευνών αποτελεσματικότητας, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τον προγραμματισμένο εμβολιασμό των υγειονομικών χρησιμοποιώντας το εμβόλιο της Johnson & Johnson αντί αυτό της AstraZeneca”, δήλωσε ο υπουργος Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.

“Το εμβόλιο της J&J έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό (…) Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή έρευνας με τη συνεργασία του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου και του υπουργείου Υγείας”, πρόσθεσε.

Εξάλλου μέσα στην επόμενη εβδομάδα σύμβουλοι της κυβέρνησης θα προτείνουν λύσεις για τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει ήδη λάβει η Νότια Αφρική, με την πώλησή τους να αποτελεί μία επιλογή, επεσήμανε ο Εμκίζε.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η χώρα έχει επίσης παραγγείλει δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Moderna.

To εμβόλιο της J&J αποδείχθηκε 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και κατά 57% στην πρόληψη της μέτριας προς σοβαρή νόσησης από covid-19 στο σκέλος της παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη στη Νότια Αφρική. Το 95% των μολύνσεων που παρακολουθήθηκαν στην τοπική έρευνα αφορούσαν το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

Το στέλεχος 501Υ.V2 ανησυχεί τους ειδικούς καθώς υπάρχουν ερωτήματα για την ικανότητά του να ξεφεύγει από εμβόλια και τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ