Νότια Αφρική: Πάνω από 1.750 συλλήψεις για τις ταραχές - Ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Αφρικής συνέλαβαν 1.754 άτομα σε σχέση με τις πολυήμερες λεηλασίες, εμπρησμούς και βία, ανακοίνωσε σήμερα υπουργός στο γραφείο της προεδρίας.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το συμβούλιο των καταναλωτών για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα από την αχαλίνωτη λεηλασία εμπορικών κέντρων και αποθηκών, δήλωσε ο υπουργός Χουμπούντζο Ντσαβχενί.

Οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων τελειώνουν. Ο φόβος για ελλείψεις στη βενζίνη και τα τρόφιμα επανήλθε στους Νοτιοαφρικανούς κατά την έκτη ημέρα των βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν τον θάνατο 72 ανθρώπων, σε μια συγκυρία ενδημικής ανεργίας και νέων περιορισμών κατά της Covid. Στις ταραχές, τις χειρότερες στη Νότια Αφρική εδώ και χρόνια, εκατοντάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν επίσης.

Ομάδες πολιτών συγκροτούνται σε ορισμένες πόλεις της χώρας για να υπερασπιστούν τις πόλεις από πλιατσικολόγους, έπειτα από ημέρες βίαιων διαμαρτυριών που πυροδότησε η φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Από το ξημέρωμα σχηματίζονταν ουρές μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα τροφίμων, κυρίως στο Ντέρμπαν, στην επαρχία ΚουαΖούλου Νατάλ (ανατολικά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ