Νότια Αφρική: Δύο αγρότες αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό για δολοφονία μαύρου εφήβου

Δύο λευκοί Νοτιοαφρικανοί αγρότες αθωώθηκαν σήμερα σε δεύτερο βαθμό για τον φόνο το 2017 ενός μαύρου εφήβου, τον οποίο υποπτεύονταν ότι είχε κλέψει ηλιοτρόπια, μια τραγωδία που είχε προκαλέσει ταραχές στην περιοχή όπου διαδραματίστηκε.

Σε πρώτο βαθμό οι Πίτερ Ντόρεβααρντ και Φίλιπ Σχούτε είχαν κριθεί ένοχοι και είχαν καταδικαστεί, τον Μάρτιο του 2019, σε 18 και 23 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα, για τη δολοφονία και απαγωγή του Ματλομόλα Μοσουέου, ηλικίας 15 ετών, τον οποίο είχαν πιάσει να κλέβει ηλιοτρόπια κοντά στο χωριό Κόλινι (βορειοδυτικά).

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οκτώ μήνες αργότερα. Άσκησαν έφεση προσφεύγοντας στο Ανώτατο Εφετείο, το οποίο απεφάνθη σήμερα υπέρ τους, εκτιμώντας ότι η κατηγορούσα αρχή δεν απέδειξε την ενοχή τους, «πέραν από βάσιμες αμφιβολίες».

«Οι δύο κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι και απηλλάγησαν», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο έφηβος πέθανε αφότου έπεσε από ένα όχημα, το οποίο οδηγούσαν οι δύο άνδρες, με αποτέλεσμα να σπάσει τον αυχένα του.

Οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριζαν ανέκαθεν ότι ο 15χρονος είχε πηδήξει από το φορτηγάκι, ενώ τον μετέφεραν στην αστυνομία. Όμως, πρωτόδικα το δικαστήριο είχε κρίνει πως ο Φίλιπ Σχούτε τον είχε εκουσίως πετάξει από το αυτοκίνητο.

Η τραγωδία είχε προκαλέσει σοκ στην αγροτική αυτή περιοχή. Το Κόλινι έγινε θέατρο ταραχών και λεηλασιών καταστημάτων που ανήκαν σε λευκούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ