Νορβηγία: Θα παραμείνει προφυλακισμένος σύρος έφηβος που φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια

Δεκαεξάχρονος που έχει γεννηθεί στη Συρία δόθηκε εντολή να παραμείνει προφυλακισμένος καθώς τον βαρύνουν υποψίες πως συμμετείχε στον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας, γνωστοποίησε νορβηγικό δικαστήριο χθες Παρασκευή.

Ο έφηβος —τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα— συνελήφθη την 4η Φεβρουαρίου.

Το δικαστήριο στο Όσλο έκρινε ότι η προφυλάκισή του είναι απαραίτητη, με δεδομένο το πόσο βαριές είναι οι κατηγορίες σε βάρος του και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να διαπράξει επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Στο σκεπτικό της απόφασης, σημείωσε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ο έφηβος να παρακωλύσει την έρευνα και ότι δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια. Δεν συνεργάζεται με την αστυνομία και έχει μεταφερθεί σε κρατητήριο ανηλίκων.

Σύμφωνα με δικόγραφα, ο νεαρός είχε αγοράσει υλικά με τα οποία σκόπευε να φτιάξει δηλητήριο.

Η PST, η υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε ότι προβλέπει πως η έρευνα που διενεργείται προτού ο νεαρός προσαχθεί σε δίκη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό Τύπο, ο νεαρός θεωρείται πως είναι οπαδός της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η PST εκτίμησε ότι οι βασικές απειλές με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Νορβηγία ως προς την τρομοκρατία είναι πρόσωπα που εμπνέονται από τη δράση τζιχαντιστών ή ανήκουν σε οργανώσεις της άκρας δεξιάς και ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να δράσει κάποιο πρόσωπο μεμονωμένα, επιλέγοντας πολυσύχναστο δημόσιο χώρο ή κάποια συμβολική τοποθεσία για να χτυπήσει. Στο ιδιόλεκτο των υπηρεσιών πληροφοριών, αυτού του είδους οι επιθέσεις αποκαλούνται ενέργειες «μοναχικών λύκων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ