Κλείσιμο

Νορβηγία-Νόμπελ Ειρήνης: Mε φυσική παρουσία η βράβευση παρά τα υψηλά ποσοστά Covid-19

Η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ, που βραβεύονται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης και που αναγνωρίστηκαν για τον αγώνα τους για της ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία, θα λάβουν τα βραβεία τους σε τελετή στο Όσλο σήμερα, παρά τα υψηλά ποσοστά της COVID-19 στη Νορβηγία.

Οι δημοσιογράφοι κέρδισαν το βραβείο σε μια περίοδο κατά την οποία η ελεύθερη, ανεξάρτητη και βασιζόμενη σε γεγονότα δημοσιογραφία δέχεται πυρά, ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ όταν ανακοίνωσε το βραβείο για την Ειρήνη τον Οκτώβριο.

Η τελετή στο δημαρχείο του Όσλο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αλλά θα έχει λιγότερους προσκεκλημένους σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό λόγω των κυβερνητικών περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Χθες, η Νορβηγία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19.

Στη Σουηδία, όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι χαμηλότερα σε σχέση με τη Νορβηγία, οι διοργανωτές τον Σεπτέμβριο ακύρωσαν τις τελετές Νόμπελ με φυσική παρουσία για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αντ’ αυτού, τα πρόσωπα που τιμήθηκαν φέτος με τα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Οικονομικών –βραβεία που κανονικά απονέμονται στη Σουηδία— έλαβαν τα διπλώματα και τα μετάλλιά τους στις χώρες τους, ενώ οι παραδοσιακές διαλέξεις Νόμπελ έγιναν διαδικτυακά.

Η Ρέσα και ο Μουράτοφ είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που λαμβάνουν το βραβείο μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι που είχε τιμηθεί το 1935 επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ