Κλείσιμο

Nordic Monitor: Πιθανές κυρώσεις από ΗΠΑ σε Τούρκους αξιωματούχους για την τουρκολιβυκή συμφωνία

Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην τουρκολιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αντιμετωπίζει η Άγκυρα όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor. 

Η κυβέρνησης της Λιβύης και η Άγκυρα υπέγραψαν δύο βασικές συμφωνίες το Νοέμβριο του 2019, μία για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία και μία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η συμφωνία θα μπορούσε να φέρει την Τουρκία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις για τη Λιβύη. 

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα των ΗΠΑ, τουρκικές αρχές και στρατιωτικοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στη Λιβύη.

Σύμφωνα πάντα με το Nordic Monitor, oι κυρώσεις των ΗΠΑ για τη Λιβύη προβλέπονται στην εκτελεστική εντολή (Executive Order - EO) 13566 της 25ης Φεβρουαρίου 2011 και το πεδίο εφαρμογής τους επεκτάθηκε στην EO 13726 της 19ης Απριλίου 2016. Η EO 13726 αποκλείει την ιδιοκτησία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή συμφέροντα σε τέτοια περιουσία, οποιουδήποτε προσώπου ασκεί πράξεις που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης, παρεμποδίζει την πολιτική της μετάβαση σε κυβέρνηση διάδοχο ή εξαναγκάζει τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Λιβύης ή την Εθνική Λιβυκή Εταιρεία Πετρελαίου.


Η ΕΟ 13726 αναφέρει ότι η κύρωση καλύπτει εκείνους που εμπλέκονται στην παράνομη εκμετάλλευση αργού πετρελαίου ή άλλων φυσικών πόρων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης παραγωγής, εξευγενισμού, μεσιτείας, πώλησης, αγοράς ή εξαγωγής πετρελαίου από το Λιβύη. Aναφέρει επίσης ότι «η υπεξαίρεση των φυσικών πόρων της Λιβύης [απειλεί] την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία, τη δημοκρατική μετάβαση και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης».

Ενώ η τουρκολιβυκή συμφωνία ορίζει τα κοινά θαλάσσιας σύνορα μεταξύ νοτιοδυτικής Τουρκίας και βορειοανατολικής Λιβύης, μιας περιοχής που πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε πετρελαϊκά αποθέματα, η διατύπωση του άρθρου 4 (της συμφωνίας) αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης (GNA), έχουν ήδη συμφωνήσει σχετικά με πιθανές επιχειρήσεις γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει επίσης κατάφωρα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στις Λιβύη. Η κυβέρνηση Eρντογάν έχει ήδη μεταφέρει τα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, καθώς και τις παραστρατιωτικές μονάδες SADAT και τζιχαντιστές από την Ιντλίμπ της Συρίας. 
 

Πηγή: skai.gr