Nord Stream: Σαμποτάζ οι εκρήξεις στους αγωγούς - Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, ανακοίνωσε η Σουηδία

Στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα εκρηκτικών, δήλωσε Σουηδός εισαγγελέας

Οι εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, ανέφεραν σήμερα ερευνητές στη Σουηδία.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών στον τόπο του συμβάντος που πραγματοποιήθηκαν επί τόπου στη Βαλτική Θάλασσα, έγιναν εκτεταμένες κατασχέσεις αντικειμένων και η περιοχή έχει καταγραφεί προσεκτικά.

»Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν τώρα δείχνουν ίχνη εκρηκτικών υλών σε αρκετά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν. Προηγμένες εργασίες ανάλυσης συνεχίζονται για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για το περιστατικό» δήλωσε Σουηδός εισαγγελέας.

Αυτά τα ευρήματα, κοντά σε ζημιές στον αγωγό, επιβεβαίωσαν ότι είχε γίνει δολιοφθορά, δήλωσαν.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και έχουν γίνει σημείο ανάφλεξης στην κρίση της Ουκρανίας.

Οι επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream είχαν φέρει στο στόχαστρο το Κρεμλίνο, το οποίο με τη σειρά του κατηγόρησε τη Δύση.

Τόσο ο αγωγός Nord Stream I όσο και ο 2, που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, υπέστησαν ζημιές στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας είχε δηλώσει ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Σουηδίας και της Δανίας.

Οι αγωγοί έσπασαν, στέλνοντας μεγάλες ποσότητες αερίου μεθανίου στον αέρα.

Πηγή: skai.gr