Νομοθετεί για απαγόρευση παράτασης της μεταβατικής περιόδου ο Τζόνσον

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τη δέσμευση ότι δε θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου που ακολουθεί το Brexit πέρα από την προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ που θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: "Το προεκλογικό μας πρόγραμμα καθιστούσε σαφές ότι δε θα παρατείναμε την περίοδο εφαρμογής και το νέο νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης θα απαγορεύει νομικώς στην κυβέρνηση να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε παράταση".

Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις περί ενός 'no deal' σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ στο διάστημα από την ημέρα του Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Το νομοσχέδιο, που είχε απορριφθεί από τη Βουλή πριν από την προκήρυξη εκλογών, δε θα περιλαμβάνει εξάλλου κάποιες παραχωρήσεις που είχε κάνει η Τερέζα Μέι στους Renainer βουλευτές, όπως πρόνοιες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία μάλλον θα καλύπτονται από ξεχωριστό νόμο.

Η Βουλή των Κοινοτήτων συνέρχεται σήμερα για πρώτη φορά υπό τη νέα της σύνθεση και πρώτη μέριμνα θα είναι η επανεκλογή του Εργατικού βουλευτή σερ Λίντσει Χόιλ στη θέση του προέδρου του σώματος.

Σήμερα και αύριο θα γίνουν η ορκωμοσία των βουλευτών και κάποιες πρώτες ομιλίες για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η ανάγνωση του κυβερνητικού προγράμματος από τη βασίλισσα Ελισάβετ, πριν την παρουσίαση του νομοσχεδίου του Brexit την Παρασκευή για ψήφιση επί της αρχής.