Ν.Κορέα: Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού

Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε σήμερα ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού την 20ή Ιανουαρίου 2020, ενώ η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη Σεούλ και τα περίχωρά της, εστία του ξεσπάσματος, για να τεθεί το λεγόμενο τέταρτο κύμα υπό έλεγχο.

Η χώρα της Ασίας κατέγραψε 1.316 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 1.236 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, και άλλους δύο θανάτους ασθενών με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 2.036 νεκρούς επί συνόλου 164.028 μολύνσεων, σύμφωνα με τους αριθμούς της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA).

Είναι η πρώτη φορά που χώρα καταγράφει πάνω από 1.200 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Κιμ Μπου-κιουμ ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στη Σεούλ και στα περίχωρά της θα ενταθούν. Οι πολίτες καλούνται να μένουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, θα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, δεν θα επιτρέπονται δημόσιες συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων μετά τις 18:00, πορείες και άλλες εκδηλώσεις απαγορεύονται, νάιτκλαμπ και μπαρ θα κλείσουν, ενώ εστιατόρια και καφέ θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των καθημένων πελατών και θα μπορούν να προσφέρουν προϊόντα μόνο σε πακέτο μετά τις 22:00. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στη Σεούλ, στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει, και στην Ιντσόν από τη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες.

Από το σύνολο των 52 εκατ. κατοίκων της Νότιας Κορέας, 15,47 εκατ. (το 30,2%) έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους για τον COVID-19, ωστόσο μόνο 5,57 εκατ. (το 11%) έχουν λάβει και τη δεύτερη· οι περισσότεροι είναι άνω των 60. Η χώρα αξιοποιεί τα σκευάσματα των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna και (το μονοδοσικό) της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ