Τούρκοι διπλωμάτες «καταρρίπτουν» τους ισχυρισμούς Ερντογάν για τα νησιά: «Κάνει την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος»

Δυο Τούρκοι πρώην πρέσβεις, βασίζοντας τα επιχειρήματά τους στις συνθήκες που έχουν υπογραφεί, εκφράζουν ενστάσεις για τη νομιμότητα των ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το παραλήρημα και τις απειλές, σημαντικές φωνές από την Άγκυρα προβάλλουν ξεκάθαρα τη διαφωνία τους. Δυο Τούρκοι πρώην πρέσβεις, βασίζοντας τα επιχειρήματά τους στις συνθήκες που έχουν υπογραφεί, εκφράζουν ενστάσεις για τη νομιμότητα των ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο Γιαλίμ Εράλπ, ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων Πρέσβης της Τουρκίας σε Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, στα Ηνωμένα Έθνη και στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε πως στο θέμα της αμφισβήτησης κυριαρχίας των νησιών η Τουρκία έχει άδικο. 

ΓΙΑΛΙΜ ΕΡΑΛΠ: «Το τρίτο θέμα είναι η ένταση με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τα νησιά βρίσκονται σε απόσταση τριών μιλίων από την Ελλάδα. Και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και χρόνια. Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος στη διπλωματία».

Μάλιστα ο Τούρκος διπλωμάτης αποδομεί και την τουρκική θεωρία των γκρίζων ζωνών που αμφισβητεί την κυριότητα σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

«Λέμε, "Δεν μέτρησαν αυτό το νησί στη Λωζάνη, δεν μέτρησαν αυτό το νησί". Αν θυμάμαι καλά, υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες στη Μεσόγειο. Αποκλείεται η συνθήκη να υπολογίζει όλα αυτά τα νησιά. Δεν έχει φανεί πουθενά. Η Λωζάνη έδωσε τα νησιά έξω από τρία μίλια στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε όχι». 

Σε αντίστοιχη γραμμή και ο Πρέσβης Σελίμ Κιουνεράλπ, που διετέλεσε διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει πως η ένταση αυτή κάνει κακό στην Τουρκία, αφού η Αθήνα ενισχύει τις διπλωματικές της συμμαχίες ανά τον κόσμο. 

ΣΕΛΙΜ ΚΙΟΥΝΕΡΑΛΠ: «Βάσει των τελευταίων εξελίξεων η άνοδος της έντασης με την Ελλάδα ευνοεί αυτή τη χώρα, αφού οι φωνές για αυτοσυγκράτηση απευθύνονται στην Τουρκία και η Ελλάδα έδρεψε τους καρπούς αυτής της κρίσης. Το είδαμε και στην ομιλία του καγκελάριου Σόλτς την προηγούμενη εβδομάδα που υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις». 

Τα τουρκικά μέσα επιτίθενται με ειρωνικά σχόλια στους Τούρκους διπλωμάτες για τις θέσεις που προβάλουν. 

Πηγή: skai.gr