Νικαράγουα: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το Sputnik V

Η Νικαράγουα άρχισε την Τρίτη εκστρατεία ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβε ένας άνδρας 62 ετών, ο Μάρκο Αράους, στο νοσοκομείο Κρους Ασούλ στη Μανάγκουα, σύμφωνα με φωτογραφίες και πλάνα που μεταδόθηκαν από τα κρατικά ΜΜΕ, τα μόνα στα οποία επετράπη να καλύψουν το γεγονός.

«Θα εμβολιάσουμε κατά στάδια όλους τους ασθενείς με νεφρικές παθήσεις», ενώ οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα —καρδιοπαθείς, διαβητικοί, καρκινοπαθείς— θα εμβολιαστούν ως την 22η Μαρτίου, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Μάρθα Ρέγες και τις υπηρεσίες της.

Η πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου, δωρεά της Μόσχας, έφθασε στη Νικαράγουα την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των δόσεων δεν διευκρινίστηκε.

Τον Ιανουάριο, οι αρχές ανακοίνωναν ότι έκλεισαν συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά 3,8 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V.

Η Νικαράγουα των 6,5 εκατ. κατοίκων αναμένεται να λάβει επίσης 200.000 δόσεις του εμβολίου Covishield, που παράγεται στην Ινδία, καθώς και 135.000 δόσεις του εμβολίου της αγγλοσουηδικής AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέσω COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η χώρα έχει καταγράψει ως εδώ 174 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 6.489 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Το Παρατηρητήριο Πολιτών, οργάνωση που ίδρυσαν γιατροί και θεωρείται προσκείμενη στην αντιπολίτευση, μιλά από την πλευρά του για 2.976 νεκρούς επί συνόλου 13.140 μολύνσεων.

Η Νικαράγουα είναι η μόνη χώρα τα κεντρικής Αμερικής που δεν έλαβε περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, ούτε έκανε εκτενώς τεστ για να εκτιμηθεί η εξέλιξη των μολύνσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ