Νικαράγουα: Η κυβέρνηση κατηγορεί συλληφθέντες πως είναι «πουλημένοι» στις ΗΠΑ

AP

Η νικαραγουανή κυβέρνηση κατηγόρησε χθες Δευτέρα τέσσερις αντιπολιτευόμενους, δυνητικούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, πως είναι «άρπαγες» και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα.

Οι αντιπολιτευόμενοι αυτοί, που συνελήφθησαν πέντε μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, «δεν αντιπροσωπεύουν την αληθινή αντιπολίτευση», έκρινε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, που φέρει τον τίτλο «Νικαράγουα: Για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και του κράτους δικαίου».

«Το μόνο κοινό που έχει αυτή η ομάδα από άρπαγες είναι η πίστη της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ», συνεχίζει το κείμενο, κατά το οποίο «μέσω των αντίστοιχων ΜΚΟ τους, έλαβαν εκατομμύρια δολάρια» από την Ουάσινγκτον για να «ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση» του προέδρου Ορτέγα.

Από τις αρχές του Ιουνίου έχουν συλληφθεί δεκατρία στελέχη της αντιπολίτευσης. Πέρα από τα τέσσερα πρόσωπα που θεωρείται πως θα έθεταν υποψηφιότητα για την προεδρία, υπό κράτηση τέθηκαν αντιφρονούντες που ανήκαν άλλοτε στο κυβερνών Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN), καθώς και μέλη της επιλεγόμενης κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματίες.

Η δημοσιογράφος Κριστιάνα Τσαμόρο, κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτας Μπάριος Τσαμόρο (1990-1997), ήταν η πρώτη που συνελήφθη. Τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση. Η 67χρονη θεωρείτο από αρκετούς η σοβαρότερη αντίπαλος του Ντανιέλ Ορτέγα.

Ο άλλοτε διπλωμάτης Αρτούρο Κρους, ο πολιτολόγος Φέλιξ Μαραδιάγα και ο οικονομολόγος Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο, εξάδελφος της Κριστιάνας, επίσης συνελήφθησαν.

Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ ζήτησαν να απελευθερωθούν άμεσα. Η Ουάσινγκτον εξάλλου επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις συγγενείς του αρχηγού του κράτους.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών που πολεμούσαν εναντίον της στρατιωτικής χούντας, κυβέρνησε από το 1979 ως το 1990, όταν ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τη Βιολέτα Τσαμόρο. Επέστρεψε στην εξουσία το 2007 με το FSLN.

Επανεξελέγη δύο φορές (2011, 2016), χάρη στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο 75χρονος πρόεδρος αναμένεται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία τον Νοέμβριο.

Κατηγορείται από την αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας πως ασκεί την εξουσία με ολοένα πιο αυταρχικό τρόπο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησής του το 2018, όταν τουλάχιστον 328 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες εξορίστηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ