Υποψήφιος για την προεδρία της Νιγηρίας ο Ατίκου Αμπουμπακάρ

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Ατίκου Αμπουμπακάρ θα διεκδικήσει το 2023 την προεδρία της αφρικανικής χώρας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου για να διαδεχθεί τον Μουχαμάντου Μπουχάρι στον προεδρικό θώκο.

Ο 75χρονος Αμπουμπακάρ έχασε από τον Μπουχάρι στις εκλογές του 2019, καταγγέλλοντας νοθεία. Ο Μπουχάρι δεν θα είναι υποψήφιος την επόμενη χρονιά, όταν θα ολοκληρωθεί η δεύτερη τετραετής θητεία του στην προεδρία της Νιγηρίας.

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDP), που κυβέρνησε τη Νιγηρία μετά τη δικτατορία, έχασε την εξουσία από το Προοδευτικό Κογκρέσο (APC) του Μπουχάρι το 2015. To PDP φιλοδοξεί να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.

Αποδεχόμενος το χρίσμα του υποψηφίου για την προεδρία, ο Αμπουμπακάρ επανέλαβε την προεκλογική του δέσμευση να βάλει τέλος στην ανασφάλεια των πολιτών και να αναζωογονήσει την εύθραυστη οικονομία της χώρας, ενώ υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με τους αντιπάλους του. «Δεσμεύομαι, λοιπόν, ότι θα αποκαταστήσω την ενότητα. Δεσμεύτηκα επίσης ότι πρόκειται να αντιμετωπίσω αποφασιστικά τα ζητήματα ασφαλείας σε αυτήν τη χώρα», είπε ο Αμπουμπακάρ.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Ατίκου Αμπουμπακάρ θα διεκδικήσει την προεδρία της Νιγηρίας.

Από το 1999 έως το 2007 ήταν αντιπρόεδρος του Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Νιγηρίας ύστερα από δεκαετίες δικτατορίας.

Ο βασικός αντίπαλός του θα είναι το κυβερνών κόμμα APC, το οποίο θα επιλέξει τον υποψήφιό του σε συνέδριο που θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου. Φαβορί θεωρούνται ο αντιπρόεδρος Γεμί Οσινμπάγιο και ο πρώην κυβερνήτης του Λάγος, Μπόλα Τινούμπου.

Ο επόμενος πρόεδρος της Νιγηρίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων: από την ισλαμιστική εξέγερση και το κύμα απαγωγών στο βόρειο τμήμα της χώρας, μέχρι τον υψηλό πληθωρισμό και την εύθραυστη οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ