Νιγηρία: Ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη όπου τζιχαντιστές κρατούσαν ομήρους

Νιγηρία: Ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη όπου τζιχαντιστές κρατούσαν ομήρους

Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό του πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας όπου χθες εκατοντάδες άμαχοι είχαν συλληφθεί όμηροι από τζιχαντιστές.

"Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε θέση του στρατού στην Κουκάουα στην πολιτεία Μπόρνο και απωθήθηκαν σθεναρά", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Ενένς.

"Η κατάσταση στην Κουκάουα είναι πλέον ήρεμη και ο στρατός μας έχει τον πλήρη έλεγχο", πρόσθεσε.

Χθες μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Δυτική Αφρική (ISWAP) εισέβαλαν στην Κουκάουα, κοντά στην λίμνη Τσαντ, και συνέλαβαν ομήρους εκατοντάδες αμάχους, σύμφωνα με δηλώσεις που είχαν κάνει στο AFP τοπικές πηγές.

Πριν από την επίθεση, οι κάτοικοι της Κουκάουα είχαν μόλις επιστρέψει στις εστίες τους μετά τη διαμονή τους για δύο χρόνια σε καταυλισμό για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των βιαιοτήτων που μαστίζουν την περιοχή της λίμνης Τσαντ από το 2009 και την ανάδυση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στο Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα του Μπόρνο.

"Η επίθεση των τρομοκρατών αυτών αποτελεί σκόπιμη προσπάθεια να υπονομευτεί η επιτυχία που έχει σημειωθεί στην περιοχή όσον αφορά την επιστροφή των εκτοπισμένων", σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν κατά τις μάχες για την απόκρουση της επίθεσης των τζιχαντιστών, οι οποίοι είχαν στις τάξεις τους οκτώ νεκρούς, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η οργάνωση ISWAP αποσχίστηκε το 2016 από την Μπόκο Χαράμ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Νιγηρία από τις βιαιότητες που συνδέονται με την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μπόκο Χαράμ από το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ