Νιγηρία: Ένοπλοι εκτέλεσαν δύο ανθρώπους σε ξενοδοχείο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες, ενώ τέσσερις τουρίστες απήχθησαν από ενόπλους σε ξενοδοχείο της βόρειας Νιγηρίας, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Κυριακή.

Μία από τους νεκρούς είναι Βρετανίδα που εργαζόταν σε μη κυβερνητική οργάνωση,

Οι δράστες επιτέθηκαν την Παρασκευή στο Kajuru Castle Resort, στην ορεινή περιοχή Κατζούρου, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Καντούνα, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των Αρχών της Πολιτείας Καντούνα, ο Γιακούμπου Σάμπο.

Η Βρετανίδα, που ανύποπτη συμμετείχε σε πάρτι στο ξενοδοχείο, «σκοτώθηκε [από σφαίρα που προήλθε] από έναν λόφο όταν άνοιξαν πυρ απαγωγείς, καθώς προσπαθούσαν να εισβάλουν» στον χώρο του ξενοδοχείου, κάτι που «απέτυχαν» να κάνουν.

«Απήγαγαν πέντε Νιγηριανούς, αλλά ένα πρόσωπο τους ξέφυγε», πρόσθεσε.

Επίσης σκοτώθηκε ένας Νιγηριανός, που συνόδευε τη Βρετανίδα. Η αλλοδαπή, η Φέι Μούνι, εργαζόταν στη ΜΚΟ Mercy Corps, η οποία επιβεβαίωσε χθες Κυριακή τον θάνατό της. Επρόκειτο για μια «αφοσιωμένη και παθιασμένη» ειδικό «στις επικοινωνίες και τη μόρφωση», που εργαζόταν τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια στην ανθρωπιστική οργάνωση, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Mercy Corps. Η βρετανική διπλωματική αποστολή στη Νιγηρία σημείωσε ότι οι οικείοι της έχουν ενημερωθεί για τον θάνατο της γυναίκας.

Στην Καντούνα, όπως και σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Νιγηρία, οι απαγωγές για λύτρα αποτελούν ολοένα σοβαρότερη απειλή, όπως και στον δρόμο προς την πρωτεύουσα Αμπούτζα, όπου οι επιθέσεις ενόπλων έχουν πολλαπλασιαστεί. Στη βόρεια Νιγηρία δρουν επίσης η τζιχαντιστική οργάνωση

Μπόκο Χαράμ, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που γεννήθηκε όταν φράξια της πρώτης οργάνωσης αποσχίστηκε.
Οι απαγωγές «εξήχθησαν» στην περιοχή από τον πετρελαιοπαραγωγικό νότο, όπου στόχοι είναι συνήθως πλούσιοι ντόπιοι ή μετανάστες που εργάζονται στη χώρα για λογαριασμό πολυεθνικών.

Στις συμμορίες που κάνουν απαγωγές στον βορρά συμμετέχουν αρκετοί ως τώρα ζωοκλέφτες, καθώς ο στρατός έχει εξαπολύσει σειρά επιχειρήσεων εναντίον των ζωοκλοπών.

Στο Κατζούρου, όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό, έχουν σημειωθεί πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και γεωργούς που διεκδικούν τους ολοένα πιο περιορισμένους πόρους στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα.

Ωστόσο οι ξένοι μέχρι τώρα σπανίως γίνονταν στόχος στα βίαια επεισόδια.
Η περιοχή Κατζούρου αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ντόπιους και ξένους τουρίστες.