Νεοναζί εξελέγη κοινοτάρχης στην Γερμανία

Μέλος του νεοναζιστικού κόμματος NPD επελέγη κοινοτάρχης στην γερμανική κωμόπολη Βάλντζιεντλουνγκ, στην περιοχή της Φρανκφούρτης, προκαλώντας την οργή των μεγάλων κομμάτων στο Βερολίνο.

Το επταμελές συμβούλιο του οικισμού, που αριθμεί περίπου 2.650 κατοίκους, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της τοποθέτησης του Στέφαν Γιάγκς στην θέση του κοινοτάρχη, καθώς δεν υπήρχε ανθυποψήφιος.

Στους εκλέκτορες περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου ’νγκελα Μέρκελ (CDU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ωστόσο, ανώτατα στελέχη των τριών κομμάτων καταδίκασαν την επιλογή, υπενθυμίζοντας την πάγια πολιτική τους να μην συνεργάζονται με το NPD.

Η επικεφαλής του CDU ’νεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ζήτησε την ακύρωση της εκλογής. Επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπεϊλ. «Δεν συνεργαζόμαστε με Ναζί! Ποτέ!» έγραψε στο Twitter.

Το 2017 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε πως το NPD φέρει αντισυνταγματικά στοιχεία, όμως δεν διέταξε την απαγόρευσή του καθώς δεν έχει την δυνατότητα να απειλήσει την δημοκρατική τάξη.
Πηγή: skai.gr