Νέοι δεσμοί του Ιράν και του Πακιστάν μακριά από τις ΗΠΑ

Με την πλήρη κατάρρευση της 20ετούς υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν που χτίζουν ένα νέο Ισλαμικό Εμιράτο, δύο γειτονικές Ισλαμικές Δημοκρατίες με τεταμένους δεσμούς με την Ουάσιγκτον χτίζουν όλο και πιο στενούς δεσμούς με την ελπίδα να εξασφαλίσουν σταθερότητα σε μια αβέβαιη περιοχή.

Το Ιράν και το Πακιστάν έχουν ιστορία συνεργασίας με πρακτικούς όρους, ακόμη και όταν ήταν σε σύγκρουση. Σήμερα, δημιουργούν περισσότερο κοινό έδαφος ελλείψει αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται ανάμεσά τους. Και πέρα ​​από το ζήτημα στο Αφγανιστάν, έχουν βρει επιπλέον τρόπους συνεργασίας.

«Το Ιράν και το Πακιστάν έχουν πολλούς κοινούς στόχους στην περιοχή και στον ισλαμικό κόσμο, από την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, που είναι ο άμεσος γείτονας και των δύο χωρών, μέχρι την προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς τομείς. », δήλωσε στο Newsweek η Hamaneh Karimi-Kia, επικεφαλής του τμήματος Τύπου στην πρεσβεία της Τεχεράνης στο Ισλαμαμπάντ.

Ένας σημαντικός τομέας αμοιβαίας ανησυχίας είναι τα σύνορα που μοιράζονται οι δύο χώρες, ένα όριο που έχει φιλοξενήσει αυτονομιστικές ομάδες που διεξάγουν εξεγέρσεις εναντίον και των δύο εθνών. Οι ανησυχίες για την αύξηση της δραστηριότητας των μη κρατικών παραγόντων έχουν αυξηθεί μετά την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν, και τόσο το Ιράν όσο και το Πακιστάν επιδιώκουν να διαχειριστούν καλύτερα τα σύνορά τους περιορίζοντας τις απειλές και ενισχύοντας το εμπόριο.

«Οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί καλά στη διαχείριση των συνοριακών θεμάτων», πρόσθεσε ο Καρίμι-Κία, «συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων, της αύξησης του αριθμού των συνοριακών διελεύσεων και της διαχείρισης του συνοριακού εμπορίου».Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το διμερές εμπόριο μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν απέχει αυτή τη στιγμή πολύ από τις υπάρχουσες δυνατότητες και οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για να αυξήσουν το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων».

Πέρυσι, οι δύο χώρες άνοιξαν δύο νέα συνοριακά περάσματα στο Rimdan-Gabd και στο Pishin-Mand και ένα μνημόνιο συμφωνίας τον Απρίλιο οδήγησε στο άνοιγμα τριών αγορών στη συνοριακή περιοχή του Μπαλουχιστάν για να ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση του εμπορίου στην περιοχή . Περαιτέρω προσπάθειες για την τόνωση του εμπορίου συζητήθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα από μια κοινή επιτροπή, η οποία συμφώνησε σε νέα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να ανέλθει η συνολική αξία των ανταλλασσόμενων αγαθών σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023.

Ωστόσο, η ανασφάλεια συνεχίζει να στοιχειώνει τέτοια σχέδια και οι δύο χώρες έχουν επιδείξει την προθυμία τους να δείξουν πώς συνενώνονται και σε αμυντικά και στρατιωτικά θέματα.

 "Η συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και του Ισλαμαμπάντ είναι σημαντική για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα", δήλωσε ο Καρίμι-Κία. "Η ανάπτυξη της διπλωματίας ασφαλείας και η επέκταση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Πακιστάν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, για την προστασία των κοινών συνόρων, οι δύο γείτονες ανέπτυξαν συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και συνεργάστηκαν για την καταπολέμηση τρομοκρατικών στοιχείων."«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει την επιθυμία της να ενισχύσει περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις με τον πακιστανικό στρατό, ειδικά στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Imran Khan και ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi συζητούν μαζί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στις 16 Σεπτεμβρίου στη Dushanbe του Τατζικιστάν. Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Αύγουστο, ο Raisi επιδίωξε να ενισχύσει τους δεσμούς του Ιράν με τις περιφερειακές χώρες και το ταξίδι του στη σύνοδο κορυφής της SCO σηματοδότησε τόσο το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό όσο και την αρχή της άνοδος του Ιράν στην πλήρη ένταξη σε έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει ήδη την Κίνα, το Καζακστάν και την Κιργιζία. , Ινδία, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

 Η Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ ήταν παραδοσιακά διχασμένες για το Αφγανιστάν. Ήταν το Πακιστάν που έπαιξε κεντρικό ρόλο βοηθώντας τους υποστηριζόμενους από τη CIA μουτζαχεντίν να κερδίσουν τον πόλεμό τους ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Και όταν οι Ταλιμπάν ίδρυσαν το πρώτο τους Ισλαμικό Εμιράτο πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, το Πακιστάν ήταν το πρώτο που αναγνώρισε τη νέα κυβέρνηση, ακολουθούμενο από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: newsweek.com