Κλείσιμο

Νέο πόλεμο στο Λίβανο φοβάται η Γαλλία

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, που πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή στην Ιορδανία, απέκλεισε κάθε πιθανότητα διαλόγου με τη Χαμάς όσο δεν αλλάζει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

\Τα αιτήματά μας είναι γνωστά: η εξουσία και οι θεσμοί της Γάζας τέθηκαν υπό τον έλεγχο (της Χαμάς) διά της βίας και αυτή η ανώμαλη κατάσταση πρέπει να πάψει προτού μιλήσουμε για ένα πιθανό διάλογο\, τόνισε ο Φαγιάντ μετά τη συνάντηση που είχε στο Αμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του, Μααρούφ Μπακίτ.

Ο τελευταίος διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειες που καταβάλει η παλαιστινιακή κυβέρνηση για να πετύχει μεταρρυθμίσεις αλλά και για την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Φαγιάντ αναχώρησε κατόπιν για το Κάιρο όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ εκτίμησε από το Κάιρο ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Συρία και το Ιράν για να μην ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος στο Λίβανο.

\Γνωρίζω ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση ώστε το περιβάλλον (του Λιβάνου), δηλαδή , να είμαστε σαφείς, η Συρία και το Ιράν, να μην μπορεί να ασκήσει μια επιρροή που θα οδηγήσει στον πόλεμο\, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογο του Αχμεντ Αμπουλ Γέιτ.

\Είναι δύσκολο, ο Λίβανος, είναι περίπλοκο. Με τις εξωτερικές επιρροές, αυτό γίνεται ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα του κόσμου\, δήλωσε , εκτιμώντας επίσης αναγκαία μια συνεννόηση ανάμεσα στους ίδιους τους Λιβανέζους.

\Η Γαλλία κάνει ότι μπορεί, όμως δεν μπορεί να διευθετήσει εκείνη το πρόβλημα αντί για τους Λιβανέζους. Υπάρχουν ήδη αρκετές άλλες χώρες που ασχολούνται και αυτές έχουν μια δράση εξαιρετικά αρνητική για αυτό που θα γίνει στο Λίβανο\, επέμεινε ο Κουσνέρ, που έφθασε στην Αίγυπτο μετά από μια επίσκεψη στο Λίβανο.



Πηγή: skai.gr