Νέο όχι Σαρκοζί στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η Τουρκία έχει θέση στην Ευρώπη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα μπορέσει να επωφεληθεί από μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει θέση στην Ευρώπη για έναν απλό λόγο, επειδή βρίσκεται στη Μικρά Ασία, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και France 2.

Αυτό που θέλω να συστήσω στην Τουρκία είναι μια αληθινή εταιρική σχέση με την Ευρώπη, όχι η ένταξή της στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, που και προεκλογικά είχε ταχθεί κατά της εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.

Όσον αφορά το θέμα του Ιράν, ο Σαρκοζί είπε ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί τον πόλεμο με την Τεχεράνη. Το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα. Αυτό είναι απαράδεκτο, τόνισε. Το ιρανικό ζήτημα είναι μια υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη, όμως η Γαλλία δεν επιθυμεί τον πόλεμο, κατέληξε.

Ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει ότι ήταν δική του η απόφαση να μην καταθέσει η σύζυγός του στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την απελευθέρωση των Βούλγαρων νοσοκόμων από τη Λιβύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε απόψε ότι ο ίδιος ήταν που αρνήθηκε να καταθέσει η σύζυγός του, Σεσιλιά, στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το ρόλο της στην απελευθέρωση, τον περασμένο Ιούλιο, των Βούλγαρων νοσοκόμων που κρατούνταν στη Λιβύη.

Εκείνη θα προτιμούσε μάλλον να καταθέσει. Εγώ όχι, είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και France 2, ερωτώμενος για την άρνηση hspace=4της συζύγου του να καταθέσει στην επιτροπή που πρόκειται να συσταθεί από το κοινοβούλιο.

Η Σεσιλιά έκανε καταπληκτική δουλειά. Αλλά εάν κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις, αυτός είμαι εγώ, όχι εκείνη. Εγώ είμαι υπεύθυνος, πρόσθεσε.

Η Σεσιλιά Σαρκοζί πήγε δύο φορές στη Λιβύη και, στη δεύτερη επίσκεψή της, έφυγε συνοδευόμενη από τις νοσοκόμες και το γιατρό τους οποίους μετέφερε στη Σόφια γαλλικό αεροσκάφος.

Η αντιπολίτευση ζητά να καταθέσει η σύζυγος του Σαρκοζί στην επιτροπή και ρωτά με ποια ιδιότητα η Σεσιλιά (που δεν έχει επίσημα καθήκοντα) συμμετείχε στην απελευθέρωση των νοσοκόμων.

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει στα τέλη Νοεμβρίου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε από το Πεκίνο η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λεγκάρντ.

Η κ. Λεγκράντ, που εδώ και δύο ημέρες βρίσκεται στην Κίνα για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Σαρκοζί, τόνισε σε δημοσιογράφους πως θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο φόρουμ γαλλικών επιχειρήσεων στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2007, με την ευκαιρία της επίσκεψης του γάλλου προέδρου.

Στα τέλη Αυγούστου η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζεται επίσκεψη στην Κίνα του προέδρου στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα.

 

Πηγή: skai.gr