Κλείσιμο

«Νέο ξεκίνημα για ΗΠΑ και Ευρώπη»

Αποκαλώντας την φιλικά «Κόντι», ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι ο ερχομός της στο Παρίσι αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός και πρόσθεσε «είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος ακούγοντας σας να λέτε στην ομιλία σας ότι η Αμερική έχει ανάγκη από μία δυνατή Ευρώπη, θα ήθελα να πω ότι και οι ευρωπαίοι έχουν ανάγκη για μία δυνατή Ευρώπη».
Αναφερόμενος στις αμερικανογαλλικές σχέσεις αναγνώρισε οτι υπήρξαν διαφορές «οι χώρες μας όμως», πρόσθεσε, «είναι οι πλέον παλιοί σύμμαχοι, ουδέποτε είχαμε πόλεμο μεταξύ μας». «Σας βοηθήσαμε να γεννηθείτε, μας βοηθήσατε να μην πεθάνουμε», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος αντίστοιχα στους πρώτους Γάλλους στην αμερικανική ήπειρο και στην αποβίβαση των Αμερικάνων στη Νορμανδία κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Θύμισε τις διάφορες ανά τον κόσμο πρωτοβουλίες - Αφγανιστάν, Αφρική Λίβανο, Αϊτή - στις οποίες υπάρχει πλήρης συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ο δεύτερος κατά σειρά επενδυτής στην Αμερική. «Σήμερα έφθασε η ώρα για μία καινούργια φάση, για να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα», είπε ο κ. Μπαρνιέ και πρόσθεσε :
Για το νέο αυτό ξεκίνημα θα πρέπει να έχουμε τρεις στόχους :
καταρχάς να μην ξεχνάμε ότι είμαστε εταίροι και ότι η εταιρικότητα δεν σημαίνει υποχρέωση υπακοής στη θέληση του ενός, θα πρέπει να συζητούμε πιο συχνά και ν` ανταλλάσσουμε συχνότερα τις απόψεις μας.
κατά δεύτερο θα πρέπει να σεβόμαστε τις πεποιθήσεις του καθενός
θα πρέπει τέλος ν` αναρωτιόμαστε τι μπορεί να κάνει ο ένας για τον άλλον αλλά και τι μπορούμε ή τι πρέπει να κάνουμε μαζί για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων για την εξασφάλιση στον κόσμο μας, της ειρήνης και της ασφάλειας.
Κατέληξε υπογραμμίζοντας την πεποίθησή του ότι ο κόσμος είναι καλύτερα όταν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι συνεργάζονται, όταν ανταλλάσουν τις αναλύσεις τους σεβόμενοι τις ευαισθησίες του καθενός.
Πηγή: skai.gr