Νέο κάλεσμα Τζόνσον για αμνηστική δόση εμβολίου κατά Covid εν μέσω επέλασης Όμικρον

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Να προσέλθουν για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού κάλεσε ξανά τους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επισημαίνοντας την απειλή που συνιστά η παραλλαγή Όμικρον.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι νοσηλείες φορέων κορωνοϊού έχουν αυξηθεί κατά 10% σε εβδομαδιαία βάση σε εθνικό επίπεδο, αλλά σημείωσε πως μειώνονται οι εισαγωγές ασθενών από τις πιο ευάλωτες ηλικίες, καθώς έχει αρχίσει να αποδίδει το πρόγραμμα χορήγησης της αναμνηστικής δόσης, που καλύπτει πλέον το 43% του πληθυσμού (από 12 ετών και πάνω).

Ευχαρίστησε τους πολίτες που σχηματίζουν ουρές αυτές τις μέρες για να κάνουν την τρίτη δόση και το προσωπικό του συστήματος υγείας NHS, που μόνο την Τρίτη χορήγησε πάνω από 650.000 ενισχυτικές δόσεις.

«Ρίχνουμε τα πάντα κατά της Όμικρον για να επιβραδύνουμε τη διασπορά της», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από το Σαββατοκύριακο θα λειτουργούν κέντρα μαζικών εμβολιασμών σε γήπεδα ποδοσφαίρου όπως το Γουέμπλεϊ και το Σταμφορντ Μπριτζ στο Λονδίνο και το Έλαντ Ροουντ στο Λιντς.

Ο αρχίατρος Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι που πλαισίωνε τον Πρωθυπουργό σημείωσε ως προς τις νοσηλείες ότι οι 160 ανά 100.000 αφορούν ανεμβολίαστους και οι 40 ανά 100.000 εμβολιασμένους με δύο δόσεις.

Επισήμανε όμως ότι η αναλογία αυτή θα διαβρωθεί με την επέλαση της Όμικρον, με την προστασία από τις δύο δόσεις του εμβολίου να φθίνει προοδευτικά.

Ο καθηγητής Γουίτι έκανε μάλιστα λόγο για δύο ταυτόχρονες επιδημίες, της Δέλτα που είναι σταθερή και την αυξανόμενη της Όμικρον.

Σημείωσε ότι το ποσοστό των κρουσμάτων που αναλογεί στην Όμικρον βαίνει αυξανόμενο όχι διότι μειώνονται τα κρούσματα της Δέλτα, αλλά επειδή αυξάνονται αυτά της νέας παραλλαγής.

Αναφέρθηκε στο ρεκόρ των 78.610 κρουσμάτων COVID σε μια ημέρα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και προειδοποίησε ότι με την Όμικρον θα «τα ρεκόρ θα σπάσουν πολύ τις επόμενες εβδομάδες». Εκτίμησε δε ότι ο μεγάλος αριθμός νοσηλειών θα αρχίσει να διαμορφώνεται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, υπερασπίστηκε την απόφαση να μην υιοθετηθούν πιο αυστηρά μέτρα έναντι της Όμικρον, λέγοντας ότι θεωρεί πως έχει επιλέγει «η σωστή προσέγγιση» με προτεραιοποίηση της ενισχυτικής δόσης όσο διατηρούνται οι αβεβαιότητες γύρω από τη νέα παραλλαγή.

Ο καθηγητής Γουίτι συμπλήρωσε επ' αυτού ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν ισχυρές ιατρικές συστάσεις όσο δεν είναι γνωστή η σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί η Όμικρον.

Είπε, ωστόσο, ότι «δε χρειάζεται κανείς πτυχίο ιατρικής» για να καταλάβει ότι πρέπει κανείς να επιλέγει να απέχει από κοινωνικές συναναστροφές που δεν συνιστούν προτεραιότητα.