Νέο φάρμακο για τη γρίπη αντί εμβολίων;

Νέο φάρμακο για τη γρίπη αντί εμβολίων;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από τη γρίπη. Στις τρεις από τις πέντε περιπτώσεις, η γρίπη παίρνει σοβαρότερη τροπή, ενώ 290.000 με 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αναπνευστικές ασθένειες. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον βιοϊατρικό επιστήμονα Ρίτσαρντ Πλέμπερ από την Ατλάντα δοκίμασε με επιτυχία ένα νέο αντιικό φάρμακο κατά της γρίπης. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πειράματα μόνο στα ζώα φέρετ και στον ιστό των αεραγωγών του ανθρώπου στο εργαστήριο.

Το 2013 το πανεπιστήμιο του Έμορι δημιούργησε μία μη κερδοσκοπική ομάδα ανάπτυξης φαρμάκων με πρωταρχικό σκοπό την καταπολέμηση λοιμωδών νοσημάτων. Στο πλαίσιο της αποστολής της, η ομάδα αυτήν ανέπτυξε την χημική ένωση EIDD-1931/2801 για τη θεραπεία ιών, συμπεριλαμβανομένων και των ιών της γρίπης. Το φάρμακο αυτό φράζει ένα ένζυμο που ονομάζεται RNA πολυμεράση, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των ιών. Ως αποτέλεσμα, το μόριο προκαλεί μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού. Αν υπάρξουν αρκετές μεταλλάξεις, το γονιδίωμα γίνεται αναποτελεσματικό και ο ιός δεν μπορεί πια να αναπαραχθεί. Οι γιατροί δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

Αποτελεσματική ουσία έναντι πολλών στελεχών του ιού

«Η συγκεκριμένη ουσία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική ενάντια στη γρίπη» λέει ο Δρ. Πλέμπερ που διδάσκει βιοϊατρική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και ο οποίος ανέπτυξε σε συνεργασία με συναδέλφους το εν λόγω φάρμακο στο Πανεπιστήμιο Έμορι. «Χορηγείται από το στόμα και έχει δοκιμαστεί σε ένα ευρύ φάσμα στελεχών του ιού της γρίπης». Επίσης, η ίδια ουσία δοκιμάστηκε και κατά του ιού της γρίπης των χοίρων, που μεταδόθηκε παγκοσμίως το 2009.

Τα ζώα φέρετ, στα οποία έγιναν πειράματα, μοιάζουν με τον άνθρωπο ως προς την αντίδραση που έχουν απέναντι στους ιούς της γρίπης. Μετά τη θεραπεία με το νέο φάρμακο μειώθηκε σημαντικά η διάρκεια του πυρετού σε αυτά σε σχέση με άλλα ζώα, τα οποία δεν το είχαν λάβει. Το πρόβλημα με τα προηγούμενα αντιικά φάρμακα ήταν ότι οι ιοί κατάφερναν να αναπτύξουν αντοχή απέναντι σε αυτά μέσω μετάλλαξης. Ο Δρ. Μαρτ Τουτς, ένας από τους βασικούς συντάκτες της έρευνας, δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον ιό να «ξεφύγει» από αυτό το νέο φάρμακο.

«Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη συγκεκριμένες μεταλλάξεις που δημιουργούν αντοχή» πρόσθεσε ο Δρ. Πλέμπερ. Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι «ο γενετικός φραγμός ενάντια στην ιική αντοχή είναι υψηλός». Η νέα ουσία «μεγάλη πιθανότητα να αποτελέσει το φάρμακο της επόμενης γενιάς για την αντιμετώπιση της γρίπης», είπε. Οι γιατροί σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το φάρμακο για πρώτη φορά στον άνθρωπο τον επόμενο χρόνο.

DW: Φάμπιαν Σμιντ/ Επιμέλεια: Μαγδαληνή Γκόγκου

Πηγή: skai.gr