Κλείσιμο

Ρωσία: Νεκρός στο κελί του ο πρώην επκεφαλής ορυχείου της Alrosa

Ο πρώην επικεφαλής ενός αδαμαντωρυχείου στη Σιβηρία, το οποίο ανήκει στην Alrosa και όπου οκτώ άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε μία πλημμύρα πριν από δύο χρόνια, βρέθηκε νεκρός στο κέντρο κράτησης, στο οποίο ήταν προφυλακισμένος, σήμερα, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, δήλωσαν οι ρωσικές ερευνητικές αρχές.

Ένα περιφερειακό παράρτημα της ομοσπονδιακής Ανακριτικής Επιτροπής ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατος του Αλεξέι Μπούρκσερ στο κέντρο στην απομακρυσμένη περιφέρεια της Γιακουτίας, στην ανατολική Σιβηρία, αυτοκτόνησε. Η υπό τον έλεγχο του ρωσικού κράτους Alrosa αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Μπούρκσερ ήταν επικεφαλής του αδαμαντωρυχείου Μιρ στη Γιακουτία, που πλημμύρισε τον Αύγουστο του 2017, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ μεταλλωρύχοι. Συνελήφθη χθες, Δευτέρα, ως ύποπτος για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

Η Alrosa είναι η μεγαλύτερη εταιρία, με κριτήριο τα καράτια, που παράγει ακατέργαστα διαμάντια. Μαζί με την αγγλοαμερικανική μονάδα της De Beers παράγει περίπου το 50% των ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο.

Το υπόγειο ορυχείο, που παρήγε το 8% της παραγωγής της Alrosa, πλημμύρισε όταν νερό εισήλθε στο φρεάτιο από ένα επιφανειακό ορυχείο πάνω από αυτό.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως υπήρχαν ενδείξεις ότι υπήρχε εισροή υδάτων στο ορυχείο έναν μήνα πριν από το δυστύχημα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Υποψιάζονται πως ο Μπούρκσερ και ο Αλεξάντερ Μαν, ο πρώην αρχιμηχανικός του Mir, ο οποίος συνελήφθη επίσης χθες, ήταν ενήμεροι για την κατάσταση αλλά δεν ανέστειλαν τις εργασίες ούτε διασφάλισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα διέτρεχαν κίνδυνο, σύμφωνα με το Interfax.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ