Νεκρός από κορωνοϊό ο τελευταίος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός του Σουδάν

Ο Σάντεκ αλ Μάχντι, ο τελευταίος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός του Σουδάν, που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον Όμαρ ελ Μπασίρ το 1989, πέθανε χθες Πέμπτη εξαιτίας του COVID-19 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου είχε διακομιστεί για νοσηλεία, ανακοίνωσε το κόμμα του, το Ούμα («Κοινότητα»).

«Ο Σάντεκ αλ Μάχντι, ηγέτης του κόμματος Ούμα, πέθανε την Πέμπτη», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της παράταξης του 84χρονου πολιτικού.

Ήταν εγγονός του Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάχντι, του ιδρυτή του κόμματος Ούμα, και δισέγγονος του Μοχάμαντ Άχμαντ, του ηγέτη της εξέγερσης από το 1881 ως το 1885 εναντίον της αγγλοαιγυπτιακής κυριαρχίας, που πολλοί θεωρούν ουσιαστικά τον ιδρυτή του σημερινού κράτους του Σουδάν.

Ο Σάντεκ αλ Μάχντι έγινε πρωθυπουργός του Σουδάν δύο φορές, την περίοδο 1966-1967 και για δεύτερη φορά από το 1986 ως την 30ή Ιουνίου 1989. Τη δεύτερη φορά, είχε εκλεγεί από το κοινοβούλιο.

Ο Όμαρ ελ Μπασίρ και άλλοι 27 κατηγορούμενοι δικάζονται το τρέχον διάστημα για το πραξικόπημα. Ο μέχρι πέρυσι απόλυτος κυρίαρχος της σουδανικής πολιτικής ζωής είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.

Αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στο Σουδάν η πανδημία του νέου κορωνοϊού, έχουν καταγραφεί επίσημα 16.649 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.210 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19.

Το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα Ούμα (ο τίτλος είναι ουσιαστικά συνώνυμος με τον όρο Ούμα αλ Ισλάμ, «η κοινότητα των πιστών» στα αραβικά) ανακοίνωσε πως η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Παρασκευή στην πόλη Ομντουρμάν, σιαμαία της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Μια από τις κόρες του Μάχντι, η Μαριάμ Σαντίκ αλ Μάχντι, ως τώρα υπαρχηγός του κόμματος, συμμετείχε στις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2018 εναντίον του Μπασίρ και οδήγησαν στην ανατροπή του από τον στρατό· ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που συνελήφθησαν. Θεωρείται από αναλυτές φυσική διάδοχος του πατέρα της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Σουδάν