Κλείσιμο

Νεκροί από κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου στο Τσαντ

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε από την κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου στο βόρειο Τσαντ, σε μια ζώνη που λυμαίνονται διάφορες συμμορίες και παράνομοι χρυσοθήρες, δήλωσε υπουργός στο AFP.

Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Κούρι Μπουγκούντι, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, στην επαρχία Τιμπέστι, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

"Ένα ορυχείο κατέρρευσε, δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσοι είναι οι νεκροί, αλλά πολλοί εργάζονται σε αυτά τα ορυχεία, θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί νεκροί, αυτό είναι σίγουρο", δήλωσε τηλεφωνικώς στο AFP ο υπουργός Άμυνας και Ασφάλειας Μαχάματ Αμπάλι Σάλαχ.

Αξιωματούχος του στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε παράλληλα στο AFP ότι υπάρχουν "περίπου τριάντα νεκροί", σημειώνοντας ωστόσο ότι στηρίζει τον απολογισμό αυτόν σε μαρτυρίες που είχε από κατοίκους της περιοχής, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει παρουσία του στρατού στη ζώνη αυτή.

Ένας βουλευτής της περιοχής δήλωσε παράλληλα ότι οι νεκροί είναι περίπου δέκα, αλλά και αυτός στηρίχθηκε σε μαρτυρίες που συγκέντρωσε ευρισκόμενος στην Ντζαμένα.

"Δεν μπορώ να σας δώσω έναν ακριβή απολογισμό καθώς σήμερα το πρωί στείλαμε στην περιοχή στρατιωτικούς", διευκρίνισε και ο υπουργός Αμπάλι Σάλαχ, ο οποίος βρισκόταν στην Λιμπρβίλ, προσθέτοντας ότι οι αρχές περιμένουν σήμερα το πρωί την αναφορά αυτής της στρατιωτικής ομάδας που απέστειλαν στην περιοχή.

Η ζώνη αυτή της Τιμπέστι, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της μεθορίου με την Λιβύη και διαφεύγει εν μέρει του ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας της Ντζαμένα, είναι γεμάτη κατά τόπους με στοές ή ανοιχτά ορυχεία με επισφαλείς υποδομές, στα οποία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες παράνομοι χρυσοθήρες που εργάζονται για λογαριασμό τοπικών συμμοριών που ελέγχουν ορισμένες περιοχές. Άλλα ελέγχονται από διάφορα δίκτυα λαθρεμπόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ