Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Ένας παλαιστίνιος ακτιβιστής σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου μαχητές εξαπέλυσαν πέντε ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ.

Σύμφωνα με υπευθύνους των παλαιστινιακών ιατρικών υπηρεσιών, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής εναντίον της πόλης Μπέιτ Λαχίγια, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως δεν γνωρίζει κατά πόσον ο στρατός επέδραμε στην περιοχή αυτή.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν από τη Λωρίδα της Γάζας πέντε ρουκέτες, οι οποίες εξερράγησαν σε χέρσα εδάφη στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Παράλληλα, ο στρατός επιβεβαίωσε ότι η αεροπορία του βομβάρδισε σήραγγες λαθρεμπορίου ανάμεσα στη νότια λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, δύο πολίτες τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού ναυτικού που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Γάζας εναντίον του τομέα της Ράφα, πόλη η οποία εκτείνεται ανάμεσα στα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, έκθεση του ΟΗΕ καταδεικνύει ότι το Ισραήλ συνέχισε με αυξανόμενους ρυθμούς την \"παράνομη προσάρτηση\" προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 2008, εφαρμόζοντας πολιτικές διάκρισης εις βάρος των Παλαιστινίων.

Ο αριθμός των προσφορών που εξέδωσε το Ισραήλ για οικοδόμηση εβραϊκών κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αυξήθηκε με παράγοντα το 40 το 2008 σε σχέση με το 2007, ανέφερε η έκθεση, ενώ οι ισραηλινές αρχές έθεσαν \"αυστηρούς περιορισμούς\" σε άδειες οικοδόμησης για τους Παλαιστινίους, στους οποίους αρνήθηκαν επίσης δημοτική χρηματοδότηση ανάλογη του πληθυσμού τους.

Η έκθεση επέκρινε επίσης το Ισραήλ για την κατασκευή τείχους που περνά μέσα από την Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι αποκόπτει χιλιάδες Παλαιστινίους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η έκθεση, που αποτελείται από είκοσι σελίδες, αναγνωρίζει τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, αναφέρει όμως πως \"οι ενέργειές του μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ συνιστούν μία από τις πιο έντονες προκλήσεις στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων\".
Πηγή: skai.gr