Νέες επιθέσεις στο Ιράκ

Νέες επιθέσεις ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις εκδηλώθηκαν σήμερα στο Ιράκ, μετά το θάνατο 16 αμερικανών στρατιωτών από την κατάρριψη ελικοπτέρου τύπου Σινούκ. Την ίδια ώρα, εντός των ΗΠΑ διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις για τη στρατηγική του προέδρου Μπους.
Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κι άλλος ένας τραυματίσθηκε σε επίθεση στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν. Ισχυρή έκρηξη που ακολουθήθηκε από πυρά όλμων συγκλόνισε αργά χθες το βράδυ τη Βαγδάτη. Η έκρηξη έγινε κοντά στην έδρα του αρχηγείου των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα, αλλά πηγή του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Στην περιοχή Νταχούκ, κοντά στο Κιρκούκ εξερράγη βόμβα έξω από αστυνομικό τμήμα δίχως να υπάρξουν θύματα. Δύο βλήματα όλμων εξερράγησαν επίσης σε αυλή σχολείου και σε ένα φορτηγό που μετέφερε τσιμέντο για τις ανάγκες των συμμαχικών δυνάμεων, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.
Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητα των αμερικανικών δυνάμεων και τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνουν στο Ιράκ. «Ο εχθρός στο Ιράκ πιστεύει ότι η Αμερική θα το βάλει στα πόδια. Γι‹ αυτό είναι διατεθειμένοι να σκοτώνουν αθώους πολίτες, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Η Αμερική δεν θα το βάλει ποτέ στα πόδια», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος Μπους ενισχύθηκε σημαντικά και με την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας που ενέκρινε το πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας του προέδρου Μπους για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 87,5 δισεκατομμύρια δολάρια - αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα δαπανηθεί για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για μία σημαντική πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Μπους.
Η κλιμάκωση των αντιαμερικανικών επιθέσεων στο Ιράκ έχει ανάψει για τα καλά όμως τη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στρατηγική του προέδρου Μπους στο Ιράκ. Η Washington Post εκτιμά ότι υπάρχει πλέον «κλιμάκωση» της δράσης των ιρακινών ανταρτών, γεγονός που θα αυξήσει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση Μπους».
Ο απόστρατος στρατηγός και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Ουέσλι Κλαρκ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι «δεν έχει σχέδιο για το Ιράκ». Από την πλευρά της η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπους «δεν είχε προετοιμασθεί κατάλληλα. Πραγματοποίησε την εκστρατεία χωρίς να έχει επίγνωση της κατάστασης στο Ιράκ. Αγνόησε τις συμβουλές των ειδικών και εξακολουθεί να το κάνει».
Πηγή: skai.gr