Νέες ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή με το βλέμμα στο Ιράν

Το USS Arlington (AP Photo/Bebeto Matthews)
Περαιτέρω ενισχύσεις στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις δυνάμεις τους που υπηρετούν στην Μέση Ανατολή, εν μέσω της κλιμάκωσης έντασης στις σχέσεις με το Ιράν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως στέλνει στην Μέση Ανατολή μία συστοιχία των αντιπυραυλικών και αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και το πολεμικό πλοίο USS Arlington, το οποίο μεταφέρει πεζοναύτες, αμφίβια οχήματα, αποβατικά σκάφη και αεροπλάνα.

Η Ουάσιγκτον απέδωσε την αποστολή των επιπλέον δυνάμεων στις «ενδείξεις για αυξημένη ιρανική ετοιμότητα για την εκτέλεση επιθετικών επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων και των συμφερόντων των ΗΠΑ», δίχως να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν σύρραξη με το Ιράν, όμως έχουν την [στρατιωτική] στάση και την ετοιμότητα να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις και τα συμφέροντά [της Αμερικής] στην περιοχή», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσπάσει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και την ομάδα κρούσης που το συνοδεύει, συν ομάδα βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Η Αμερική ούτως ή άλλως διαθέτει περίπου 5.000 στρατιώτες στο γειτονικό Ιράκ, δύναμη στην βόρεια Συρία και βάσεις σε πολλές χώρες στην ζώνη του Κόλπου.

Η Τεχεράνη έχει απορρίψει τις αμερικανικές κινήσεις ως «ψυχολογικό πόλεμο» που αποσκοπεί στον εκφοβισμό.

Την Τετάρτη η Ισλαμική Δημοκρατία προανήγγειλε ότι θα σταματήσει να υλοποιεί ορισμένες δεσμεύσεις-κλειδιά που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας του 2015 για την ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματός της.

Διαμήνυσε πως θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν των συμφωνημένων ορίων εάν οι Ευρωπαίοι, η Κίνα και η Ρωσία δεν βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις εντός 60 ημερών, ενώ παράλληλα αρχίζει να ξαναχτίζει απόθεμα ουρανίου και πλουτωνίου.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που εγκατέλειψε την συμφωνία πριν από έναν χρόνο, απάντησε επιβάλλοντας περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, στοχεύοντας τις βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει αυστηρές ποινές στην πετρελαϊκή βιομηχανία της περσικής χώρας, επιδιώκοντας τον μηδενισμό των εξαγωγών αργού. Οι κυρώσεις έχουν βαθιές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος.
Πηγή: skai.gr