Κλείσιμο

Νέες διερευνητικές επαφές στην Ιταλία υπό την σκιά πιθανών εκλογών

Νέο, μονοήμερο γύρο διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την προσεχή  Δευτέρα ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, καθώς στενεύουν τα περιθώρια συγκρότησης κυβέρνησης δύο μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Μαρτίου που ενίσχυσαν το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της, η προεδρία επισήμανε πως παρά τις προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων τα κόμματα επιμένουν στις αρχικές θέσεις τους, με συνέπεια να μην έχει υπάρξει προοπτική κυβέρνησης που θα απολάμβανε πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι επαφές της 7ης Μαίου δεν αποκλείεται να αποτελούν την ύστατη προσπάθεια του κ. Ματαρέλα για αποφυγή επαναληπτικών εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σενάριο που φαντάζει ωστόσο όλο και πιθανότερο.

Έχουν προηγηθεί δύο άκαρποι γύροι διερευνητικών συζητήσεων και δύο αποτυχημένες προσπάθειες διαμεσολάβησης από κοινοβουλευτικούς ηγέτες.

Σε περίπτωση νέου ναυαγίου, ο κ. Ματαρέλα θα μπορούσε να επιδιώξει σχηματισμό βραχύβιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα είχε ως κύρια αποστολή τη νομοθέτηση προϋπολογισμού για το 2019. Στη συνέχεια θα προκηρύσσονταν εκλογές για την επόμενη άνοιξη.

Εναλλακτική λύση θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, κάτι που έχει ζητήσει το κόμμα με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σε μια ένδειξη της οξύτητας του αδιεξόδου, η ανακοίνωση του ιταλού προέδρου για το  πρόγραμμα της Δευτέρας εκδόθηκε προτού καν ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαβουλεύσεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές, για τυχόν συνεργασία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Όπως αναμενόταν, τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος απέρριψαν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Η παράταξη είναι βαθιά διαιρεμένη ανάμεσα στους οπαδούς του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θέλει το κόμμα να αναλάβει ρόλο αντιπολίτευσης, και τους επικριτές του, που φοβούνται ότι η κεντροαριστερά θα διολισθήσει σε ρόλο κομπάρσου.

Η μοναδική εναλλακτική ώστε να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία θα ήταν συνεργασία των Πέντε Αστέρων με τον δεξιό συνασπισμό του οποίου ηγείται η ευρωσκεπτικιστική Λέγκα και ο οποίος αθροιστικά διαθέτει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή.

Ωστόσο, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές κατέρρευσαν γρήγορα λόγω της άρνησης των Πέντε Αστέρων να συνεργαστούν με ένα από τα κυριότερα μέλη του συνασπισμού, το Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πηγή: skai.gr