Κλείσιμο

Νέες διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση των ομήρων στη Ρωσία

Επαναλήφθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους που κρατούν περίπου 350 ανθρώπους ως ομήρους σε σχολείο στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, με στόχο την απελευθέρωση όσο γίνεται περισσοτέρων ομήρων.
Χθες οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερες 10 γυναίκες και 16 παιδιά, μεταξύ των οποίων τρεις μητέρες με τα βρέφη τους.
Στη διάρκεια της νύχτας τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός από πυρά των ενόπλων, που έχουν παγιδεύσει το γυμναστήριο του σχολείου με νάρκες και απειλούν ότι θα το ανατινάξουν αν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρήσουν να εισβάλουν.
Οι ένοπλοι δήλωσαν ότι άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν τον αστυνομικό επειδή παρατήρησαν «κινήσεις στο σκοτάδι», σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.
Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βόρειας Οσετίας, Λεβ Ντζουγκάγεφ, επανέλαβε ότι οι αρχές δεν έχουν καμία πρόθεση αυτή τη στιγμή να εισβάλουν στο σχολείο. «Δεν πρόκειται να δοθεί βίαιη λύση στο πρόβλημα, στο βαθμό που εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Ντζουγκάφεφ.
Οι ρώσοι διαπραγματευτές που έχουν έλθει σε επαφή με τους απαγωγείς δεν τους έχουν πείσει μέχρι τώρα να δεχθούν εφόδια για τους ομήρους.
«Δυστυχώς και πάλι αρνήθηκαν να δεχθούν φάρμακα, νερό και τρόφιμα για τα παιδιά και τους ενήλικες», δήλωσε ο γιατρός Λεονίντ Ροσάλ, που είχε αναλάβει το ρόλο του διαπραγματευτή και στην κρίση με την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων σε θέατρο της Μόσχας, το 2002.
Οι ένοπλοι απέρριψαν επίσης την πρόταση να ανταλλάξουν τα παιδιά που κρατούν ομήρους με ενήλικες και να αποσυρθούν στην Τσετσενία μέσω ειδικού ασφαλούς διαδρόμου.
Νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι η ασφάλεια των ομήρων είναι θεμελιώδες ζήτημα στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Βόρεια Οσετία, Καζμπέκ Ντζαντίεφ δήλωσε ότι οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει το σχολείο είναι Τσετσένοι, Οσέτοι, Ινγκουσέτοι και Ρώσοι.
Πηγή: skai.gr