Νέες απειλές Τραμπ στην Ευρώπη για την Huawei

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι η χώρα του θα πάψει να μοιράζεται πληροφορίες με ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν με την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei για να κατασκευαστούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G), είπε χθες Κυριακή ο αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ.

Η Ουάσινγκτον ασκεί εδώ και καιρό πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αξιώνοντας να μην προκρίνουν τη συμμετοχή της Χουάγουεϊ στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, διότι όπως ερίζει πως υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός της να περιέχει «πίσω πόρτες» για τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Ο Τραμπ «μου έδωσε οδηγία να πω ξεκάθαρα σε κάθε χώρα που αποφασίζει να αξιοποιήσει προμηθευτή εξοπλισμού 5G που δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης ότι θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας να μοιραζόμαστε μαζί της τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας στο ανώτατο επίπεδο», έγραψε ο Γκρενέλ στον λογαριασμό του στο Twitter, διευκρινίζοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε από το προεδρικό αεροσκάφος για του απευθύνει την εντολή αυτή.

Σύμμαχοι-κλειδιά των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ιδίως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν εννοούν να εμποδίσουν τη συμμετοχή της Χουάγουεϊ στους διαγωνισμούς για την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων 5G, αν και θα επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατήγγειλε τον «τρωικό ίππο» που είναι κατ’ αυτόν ο εξοπλισμός του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Συνέπεια της συμμετοχής της Χουάγουεϊ στην κατασκευή των δυτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς, υποστήριξε, θα είναι να μεταφέρονται τα δεδομένα όλων των χρηστών «στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα» και «στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες».

Από τη δική του πλευρά, και αυτός στο Μόναχο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι κάλεσε τους Ευρωπαίους να πάρουν αποφάσεις κατά τρόπο «ανεξάρτητο» και «σοφό».

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν τον Μάιο τον κινεζικό κολοσσό στη μαύρη λίστα υποχρεώνοντας de facto τις αμερικανικές εταιρείες και τους κατοίκους των ΗΠΑ να βρουν άλλους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ