Νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις κατά Ρώσων και ρωσικών οντοτήτων για «τη συνέχιση της επιθετικότητάς τους στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Έξι άτομα περιλαμβάνονται στον κατάλογο γιατί κατάσχεσαν ουκρανικά πλοία στο Στενό του Κερτς, στα ανοικτά της Κριμαίας, και γιατί υποστήριξαν αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις επίσης «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που ορίζονται στη μαύρη λίστα και απαγορεύουν τις εμπορικές συναλλαγές με αυτά.

«Από τότε που η Ρωσία άρχισε την εκστρατεία επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας» και την κατοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, «εμείς, μαζί με τους διατλαντικούς εταίρους μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στις παράνομες μηχανορραφίες της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης της επίθεσής της στο Στενό του Κερτς», αναφέρει σε δική του ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε τη Ρωσία να παραδώσει στην Ουκρανία τα πλοία που κατασχέθηκαν και τα μέλη των πληρωμάτων που κρατούνται, όπως και να σεβαστεί την κυριαρχία και την ακεραιότητα του εδάφους της Ουκρανίας», προσθέτει.

Οι κυρώσεις στρέφονται συγκεκριμένα κατά τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων της εθνικής υπηρεσίας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, εμπλεκομένων στην επίθεση στα τρία ουκρανικά πλοία στα ανοικτά της Κριμαίας τον Νοέμβριο του 2018, εξηγεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Είκοσι τέσσερις Ουκρανοί ναύτες «παραμένουν παράνομα κρατούμενοι» προσθέτει η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ρωσία κατηγορείται επίσης γιατί συνεχίζει την κατοχή της στην Κριμαία, ενώ το Κρεμλίνο υποστήριξε επίσης παράνομες εκλογές που διεξήχθησαν από τους Ουκρανούς αυτονομιστές στις 11 Νοεμβρίου 2018, προσθέτει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και σε βάρος δύο αυτονομιστών Ουκρανών που ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των εκλογών αυτών. Τα ονόματα των Αλεξέι Ναϊντένκο και Βλαντίμιρ Βισότσκι περιλαμβάνονται επίσης στη μαύρη λίστα που παγώνει πιθανά περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ και απαγορεύει σε κάθε αμερικανό πολίτη να έχει εμπορικές συναλλαγές μαζί τους.

Οκτώ ρωσικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων έξι όμιλοι αμυντικών εξοπλισμών που δραστηριοποιούνται στην Κριμαία, περιλαμβάνονται επίσης στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον.

Δύο ναυπηγεία, εκ των οποίων το Zelenodolsk, ο μεγαλύτερος ρωσικός κατασκευαστής πλοίων, ο προμηθευτής υδροακουστικού εξοπλισμού (Okeanpribor), ο κατασκευαστής μηχανών ντίζελ για το ρωσικό Ναυτικό (Zvezda), και ένας παραγωγός ηλεκτρονικών-προμηθευτής του ρωσικού στρατού (Fiolent).
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters/Tass