Νέα Ζηλανδία: Σάλος με σχόλια για το τατουαζ Μαορί στο πρόσωπο νέας υπουργού -Τι σημαίνει

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε μια συγγραφέας αναφερόμενη στο παραδοσιακό τατουάζ Μαορί που κοσμεί το πρόσωπο της νεοδιορισθείσας υπουργού Εξωτερικών, με ένα online βιβλιοπωλείο να ανακοινώνει ότι αποσύρει τα βιβλία της από το site του.

Η συγγραφέας Ολίβια Πίρσον έγραψε σε tweet ότι το τατουάζ στο πρόσωπο της Νανάια Μαχούτα είναι «άσχημο και απολίτιστο» γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και αιτήματα ώστε να αποσυρθεί το βιβλίο.

Η Μαχούτα, που σύμφωνα με το BBC υπήρξε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στη Νέα Ζηλανδία με τατουάζ Μαορί στο πρόσωπο, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης από την Τζασίντα Άρντερν και πρόκειται να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα σε λίγες μέρες. 
Μερικοί νέοι από τη Νέα Ζηλανδία με κληρονομιά Μαορί έχουν τατουάζ, γνωστά ως μόκο, για να σηματοδοτήσουν τη γενεαλογία και την κληρονομιά τους.

Τα μοκό που κάνουν οι άνδρες τείνουν να καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπό τους, ενώ οι γυναίκες καλύπτουν το πηγούνι τους.

Η Πίρσον έγραψε την Δευτέρα σε tweet: «Σοβαρά τώρα; Αυτό είναι το πρόσωπο της νέας υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας; Τα τατουάζ στο πρόσωπο δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε πολιτισμένη εμφάνιση διπλωμάτη του 21ου αιώνα», ενώ αργότερα συμπλήρωσε ότι αυτό το look, ιδίως σε γυναίκα διπλωμάτη, είναι «το απόγειο του άσχημου και απολίτιστου wokedom» («Woke» είναι ένας πολιτικός όρος που προέρχεται από τις Ηνωμένες

Πολιτείες και αναφέρεται στην αφύπνιση όσον αφορά τα φλέγοντα θέματα της κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης). 

Πολλοί χρήστες του Twitter επέκριναν τα σχόλιά της επισημαίνοντας ότι το μόκο είναι μέρος της κουλτούρας των αυτοχθόνων.

Η κ. Pierson είπε  στο πρακτορείο ειδήσεων New Zealand  Stuff, ότι παρέμεινε στα σχόλιά της, λέγοντας ότι τα τατουάζ του προσώπου θα ήταν άσχημα σε "οποιονδήποτε, λευκό ή μαύρο".

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είχε περιγράψει νωρίτερα το νέο της υπουργικό συμβούλιο - το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υπουργό της χώρας – ως "εξαιρετικά ποικιλόμορφο".

Η αντίδραση στο νέο υπουργικό συμβούλιο ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική, με πολλούς να επαινούν την κίνηση αυτή.

Η κα Άρτερν είχε οδηγήσει νωρίτερα, τον περασμένο μήνα, το Εργατικό Κόμμα της σε μια μεγάλη νίκη στις γενικές εκλογές της Νέας Ζηλανδίας.

Moko kauae: μια ιερή παράδοση

Τα γυναικεία τατουάζ προσώπου ή moko kauae, αποτελούν μέρος του πολιτισμού των Μαορί εδώ και αιώνες.

Σκαλίζονται στο δέρμα χρησιμοποιώντας σμίλες και θεωρούνται ιδιαίτερα ιερά, υποδηλώνοντας τους δεσμούς ενός ατόμου με την οικογένεια και την πολιτιστική τους ταυτότητα.

"Οι Μαορί θεωρούν το πρόσωπο ή το κεφάλι ιδιαίτερα ιερό, οπότε τα σχέδια που πηγαίνουν στο πρόσωπο ή το κεφάλι είναι επίσης ιδιαίτερα ιερά", ανέφερε νωρίτερα στο BBC ο Mera Lee-Penehira, αναπληρωτής καθηγητής στο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Μαορί Te Whare Wānanga o Awanuiārangi.

Όμως ο αποικισμός και η άφιξη των χριστιανών ιεραποστόλων, οι οποίοι βρήκαν τα τατουάζ δυσάρεστα, σήμαινε ότι η παράδοση άρχισε να εξαφανίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα.

Μόνο στα τέλη του 20ού αιώνα υπήρξε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το μόκο, μεταξύ ανδρών και γυναικών Μαορί. Από τη δεκαετία του 2000, το μόκο έχει γίνει όλο και πιο ορατό και αποδεκτό ως μέρος της επικρατούσας Νέας Ζηλανδίας χάρη σε μια νέα γενιά επαγγελματιών τατουάζ, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.

Ο καθηγητής Te Kahautu Maxell του Πανεπιστημίου του Waikato λέει ότι όσοι κάνουν τατουάζ μόκο είναι άνθρωποι  που "αποφασίζουν να ανακτήσουν την κληρονομιά και την ταυτότητά τους".

"Πρέπει να προστατεύσουμε τους τελευταίους προμαχώνες που έχουμε ως Μαορί για να μας κάνουν διαφορετικούς."

Πηγή: BBC