Νέα Ζηλανδία: Από 21 Σεπτεμβρίου αίρονται οι περιορισμοί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε την άρση από τις 21 Σεπτεμβρίου των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τη μεγαλύτερη πόλη της, το Όκλαντ, επίκεντρο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων της νόσου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Η Άρντερν δήλωσε πως οι περιορισμοί που αφορούν το Όκλαντ θα επανεξεταστούν την επόμενη Δευτέρα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα χαλαρώσει άμεσα όλες τις απαιτήσεις περί σωματικής απόστασης σε αεροπλάνα - μια ώθηση για την Air New Zealand που υπόκειντο επί μήνες σε περιορισμούς στον αριθμό των επιβατών της.

"Γνωρίζω ότι αυτή η αλλαγή θα κάνει μια πραγματική διαφορά στην Air New Zealand και σε εκείνα τα μέρη της χώρας που επιδιώκουν αυξημένο αριθμό επισκεπτών", δήλωσε η πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Ντούνεντιν του Νότιου Νησιού, όπου ταξίδεψε στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Οι μάσκες θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες, είπε.

Η Νέα Ζηλανδία, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων, φάνηκε να κατάφερνε να σταματήσει την μετάδοση του Covid-19 στην κοινότητα, αλλά ένα νέο ξέσπασμα στο Όκλαντ τον Αύγουστο ώθησε την κυβέρνηση να επαναφέρει την πόλη σε καθεστώς lockdown.

Η Άρντερν, ενόψει των εκλογών της 17ης Οκτωβρίου, χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα αυτόν τον μήνα, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού 2,5, που σημαίνει ότι απαγορεύονται οι κοινωνικές συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Το υπουργικό συμβούλιο θα επανεξετάσει τους ισχύοντες κανόνες για το Όκλαντ κατά τη συνεδρίασή του στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να αυξήσει το επιτρεπτό αριθμό συναθροιζομένων αν η κατάσταση παραμένει σταθερή.

Αυτή η αλλαγή, αν συμβεί, θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε η πρωθυπουργός.

Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα ένα νέο κρούσμα στην κοινότητα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό αυτών σε 1.447. Συνολικά στη χώρα 24 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ