Νέα μέτρα για την ασφάλεια των γυναικών σε δημόσιους χώρους στη Βρετανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νέα μέτρα για την καλύτερη προστασία των γυναικών σε δημόσιους χώρους αποφάσισε η κυβέρνηση στη Βρετανία, στον απόηχο της δολοφονίας της Σάρα Έβεραρντ.

Η 33χρονη βρέθηκε δολοφονημένη την περασμένη Τετάρτη σε δασική έκταση στο Κεντ, μία εβδομάδα μετά από την εξαφάνισή της από το Κλάπαμ του νοτίου Λονδίνου. Για την απαγωγή και δολοφονία της κατηγορείται 48χρονος εν ενεργεία αστυνομικός που έχει κριθεί προφυλακιστέος.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένα μαζικό κύμα καταδίκης της βίας κατά των γυναικών και πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά από τη βίαιη διάλυση της αγρυπνίας στη μνήμη της Σάρα από την αστυνομία το περασμένο Σάββατο.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε χθες Δευτέρα το βράδυ σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα και τη Δικαιοσύνη, με συμμετοχή τη αρμοδίων υπουργών και της διοικήτριας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ, η οποία έχει απορρίψει αιτήματα για παραίτησή της λόγω των επεισοδίων του Σαββάτου.

Μετά από τη σύσκεψη ανακοινώθηκε πως αστυνομικοί με πολιτικά θα περιπολούν περιοχές με μπαρ και νυχτερινά κλαμπ, ως «ένα πρόσθετο καθησυχαστικό μέτρο» για τις γυναίκες που αισθάνονται υπό απειλή.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι μας είναι ασφαλείς και φέρνουμε νομοθεσία-ορόσημο για αυστηρότερες ποινές και για περισσότερη αστυνομία στο δρόμο», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί ο νυχτερινός φωτισμός σε διάφορες περιοχές και σε πάρκα, όπου θα αυξηθεί και η χρήση καμερών κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, θα γίνει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου περί αστυνόμευσης που δίνει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην αστυνομία να διαλύει διαδηλώσεις εφόσον κρίνει ότι προκαλούν «σοβαρή παρενόχληση» στο κοινωνικό σύνολο.

Κατά του νομοσχεδίου θα ψηφίσουν οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης, αν και η κυβέρνηση έχει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εξάλλου, το απόγευμα της Δευτέρας χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το κοινοβούλιο τόσο για να τιμήσουν τη μνήμη της Σάρα Έβεραντ όσο και για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική αντίδραση στο Κλάπαμ το Σάββατο. Οι συγκεντρωθέντες έκλεισαν προσωρινά τη Γέφυρα Γουέστμινστερ και πραγματοποίησαν επίσης καθιστική διαμαρτυρία έξω από το αρχηγείο της Σκότλαντ Γιαρντ.

Το βράδυ αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις, αφού πρώτα είχε δώσει εντολή στους συγκεντρωθέντες να διαλυθούν.

Πηγή: skai.gr