Κλείσιμο

Νέα επίθεση στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 42 τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη.

Η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί στη συνοικία ΑλΜπαΐα, διευκρίνισαν πηγές ασφαλείας.

Γιατρός στο νοσοκομείο Γιαρμούκ ανακοίνωσε πως μεταφέρθηκαν εκεί 21 πτώματα και 42 τραυματίες. Ο ίδιος διευκρίνισε πως όλοι οι νεκροί είναι άντρες και πως ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και εννιά γυναίκες. 

Τρεις βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της Βασόρας, ανακοίνωσε ο βρετανικός στρατός.

Ο ταγματάρχης Ντέιβιντ Γκελ διευκρίνισε πως η έρκηκξη σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Βασόρα τα ξημερώματα.

Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο αυξάνει σε 76 τον αριθμό των απωλειών τους στο Ιράκ τον Ιούνιο μέχρι στιγμής.

Ένας στρατιώτης της πολυεθνικής μεραρχίας σκοτώθηκε από την έκρηξη ενός μηχανισμού που είχαν τοποθετήσει αντάρτες κοντά σε όχημα της συμμαχίας στην διάρκεια επιχειρήσεων την 27η Ιουνίου σε ένα προάστιο στην ανατολική Βαγδάτη, αναφέρει ανακοινωθέν του Πενταγώνου. Από την επίθεση τραυματίσθηκαν άλλοι τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνοhspace=4λικά, τουλάχιστον 3.553 στρατιώτες και συμβασιούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν βρει το θάνατο στο Ιράκ μετά την εισβολή του Μαρτίου του 2003, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων του Πενταγώνου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν δύο Τούρκους μέλη της Αλ Κάιντα στο βόρειο Ιράκ, μεταξύ των οποίων ένας που βοηθούσε ξένους ενόπλους να μπαίνουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός στη Βαγδάτη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μεχμέτ Γιλμάζ και ο Μεχμέτ Ρεσίτ Ισίκ σκοτώθηκαν στις 23 Ιουνίου, στη διάρκεια μάχης με αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή Χαουίζα, νοτίως του Κιρκούκ. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, αντισυνταγματάρχης Κρίστοφερ Γκάρβερ δήλωσε ότι οι δύο ήταν Τούρκοι. Ο Γιλμάζ, γνωστός και ως Χάλεντ αλΤούρκι, θεωρείτο ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που είχε την ευθύνη για την είσοδο ξένων στη χώρα. Ο Ισίκ ήταν στενός συνεργάτης του και επίσης στέλεχος του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Αυτοί ήταν πολύ επικίνδυνοι, πολύ σημαντικοί τρομοκράτες που δεν αποτελούν πλέον μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Γκάρβερ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, πολλοί ξένοι ένοπλοι, κυρίως από αραβικές χώρες, είναι οι εγκέφαλοι της δράσης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Ο Γιλμάζ είχε ηγηθεί ομάδας Τούρκων που μετέβησαν στο Αφγανιστάν το 2001, για να πολεμήσουν εναντίον των ξένων στρατευμάτων μετά την εισβολή για την ανατροπή των Ταλιμπάν.
Πηγή: skai.gr