Κλείσιμο

Νέα επικήρυξη του Σαλμάν Ρούσντι

Περίπου 50 Ισλαμιστές πνευματικοί οι οποίοι συναντήθηκαν στην περιοχή Κανιγκράμ της ημιαυτόνομης επαρχίας του Βορείου Ουαζιριστάν του Πακιστάν επικήρυξαν τον Σαλμάν Ρούσντι για 11,5 εκατ. δολάρια, έγραψε η εφημερίδα NawaiWaqt. Η απονομή του τίτλου του \ιππότη\ στο Ρούσντι προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες πολλές εκδηλώσεις οργής στο μουσουλμανικό κόσμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μολάνα Μουχάμαντ Ζαμάν, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της συνάντησης, δήλωσε ότι \ο βλάσφημος Ρούσντι αξίζει να πεθάνει και οποιοσδήποτε τον δολοφονήσει θα λάβει αμοιβή 700 εκατομμυρίων ρουπίων\. Πρόσθεσε ότι \η Βρετανική κυβέρνηση προκάλεσε την τιμή του ενός δισεκατομμυρίου τετρακοσίων εκατομμυρίων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο\.

Η ένταση με αφορμή την απονομή του τίτλου του ιππότη στο συγγραφέα του βιβλίου Σατανικοί Στίχοι που πρότεινε η κυβέρνηση των Εργατικών και αποδόθηκε από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ κλιμακώθηκε την Παρασκευή, καθώς το κοινοβούλιο του Πακιστάν σκλήρυνε τη στάση του και αξίωσε τη συγγνώμη της Βρετανίας.

\Το κοινοβούλιο αυτό επαναλαμβάνει την αξίωσή του προς τη Βρετανική κυβέρνηση και τον Τόνι Μπλερ να ανακληθεί αμέσως ο τίτλος και να εκδοθεί συγγνώμη προς τον μουσουλμανικό κόσμο\, ανέφερε νέα απόφασή του.

Χιλιάδες Πακιστανοί διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως \θάνατος στο βλάσφημο Ρούσντι\ και \θάνατος στη Βρετανία\.

Μια άλλη ομάδα ισλαμιστών πνευματικών, το Συμβούλιο της Ουλεμά του Πακιστάν, απένειμε την Πέμπτη τον τιμητικό τίτλο του Σαϊφαλάχ (\Ξίφος του Ισλάμ\) στον Οσάμα μπιν Λάντεν σε αντίποινα για την απόφαση της Βρετανίας.

Η Βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι ο τίτλος θα απονεμηθεί στο συγγραφέα για τη συνολική του προσφορά στη λογοτεχνία και όχι για να προσβληθούν οι μουσουλμάνοι. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάργκαρετ Μπέκετ εξέφρασε \λύπη\ για τη στάση \ορισμένων ανθρώπων\ όσον αφορά την τιμητική διάκριση του Ρούσντι, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τζον Ριντ είχε καταστήσει σαφές ότι το Λονδίνο δεν προτίθεται να \ζητήσει συγγνώμη\ από κανέναν.

Η Βρετανία ζήτησε εξηγήσεις από το Πακιστάν για την δήλωση του υπουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων ΙγιάζουλΧακ ότι \αν κάποιος πραγματοποιήσει επιθέσεις με βόμβες που έχει δέσει στο σώμα του για να υπερασπιστεί την τιμή του προφήτη, αυτές είναι δικαιολογημένες\. Ο υπουργός ανακάλεσε, εξηγώντας ότι εννοούσε πως ο τίτλος του \Σερ\ θα υποδαυλίσει τον εξτρεμισμό: \Αν κάποιος ανατιναχθεί, θα αισθάνεται δικαιολογημένος γι\'αυτήν την ενέργεια. Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία όταν ένας βλάσφημος ανταμείβεται από τη Δύση;\.

Το Ιράν καταδίκασε επίσης έντονα την απονομή του τίτλου του ιππότη στον Ρούσντι, εναντίον του οποίου ο πρώην πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει το 1989 φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) κατηγορώντας τον για βλασφημία. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δήλωση του γενικού διευθυντή του \αρχηγείου για την απονομή τιμής στους μάρτυρες του παγκόσμιου ισλαμικού κινήματος\, Φορούζ Ρατζαεϊφάρ, ο οποίος είπε ότι η αρχική αμοιβή των 100.000 δολαρίων για το θάνατο του Ρούσντι αυξήθηκε σε 150.000.

Μία άλλη οργάνωση, το Ίδρυμα της 15ης Χορδάδ, πολιτιστικός οργανισμός με το όνομα ενός μήνα του ιρανικού ημερολογιακού συστήματος, έχει επικηρύξει το Ρούσντι για 2,8 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: skai.gr